1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Psykooseja, lepositeitä, vartijoita - Muuntohuumeet muuttivat psykiatrisen osaston arjen

Oulussa toimivalla psykiatrisella osastolla on hoidettu tänä vuonna useita kymmeniä muuntohuumeista psykoosiin joutuneita, kun viime vuonna tapauksia oli vain muutamia. Työntekijöille tilanne on käynyt sietämättömäksi, sillä sekavat potilaat aiheuttavat laitoksessa jo vaaratilanteita.

Kuva: Tuomas Hirvonen / Yle

Kulunut vuosi on ollut psykiatrisella osastolla Oulun Peltolassa hankala.

Erityisen haastavaa oli kesällä, kun osastolle tuli liki yhtä aikaa isompi joukko huumeita käyttäneitä aikuisia ja yllättäen myös nuoria, jotka olivat menneet aineista pahaan psykoosiin. Seuraukset olivat rajuja.

- Ihmiset ovat välillä olleet niin sekaisin, että heihin ei ole saanut oikeastaan minkäänlaista kontaktia, Oulun kaupungin psykiatrisen osaston sairaanhoitaja Teemu Pihlajamaa kuvaa.

Arki osastolla on muuttunut huumepsykoosipotilaiden takia erityisen rankaksi. Pihlajamaan mukaan esimerkiksi leposide-eristysten määrä on lisääntynyt, ja myös vartijoita on jouduttu käyttämään työntekijöiden apuna.

Muutos pahempaan tapahtunut nopeasti

Tapahtumia on seurattu osastolla ymmällään, sillä vielä viime vuonna huumepsykoosipotilaita hoidettiin osastolla paljon harvemmin.

Lääkärin mukaan tilanne johtuu muuntohuumeiden, erityisesti MDPV:n ja etyylifenidaatin käytöstä. Erilaisten aineiden kokeellisten muunnosten käyttö on nyt yleistymässä Oulussakin, minkä myös poliisi on vahvistanut.

Ihmiset ovat välillä olleet niin sekaisin, että heihin ei ole saanut oikeastaan minkäänlaista kontaktia.

Teemu Pihlajamaa

- Se on näkynyt selkeästi, että muuntohuumeet aiheuttavat psykooseja herkemmin kuin muut huumeet, Oulun kaupungin päihdepalvelujen apulaisylilääkäri Pekka Laine sanoo.

Laineen mukaan huumepsykoosien hoito on tavallista vaativampaa, ja se aiheuttaa tietenkin hankaluuksia myös potilaille osastojen henkilökunnan lisäksi.

Päihdepsykiatriselle osastolle suuri tarve

Osastolla tilanne on alkanut käydä uuvuttavaksi, sillä vaaratilanteista on tullut jo miltei arkipäivää.

Hoitajat toivoisivat, että Ouluun perustettaisiin tulevaisuudessa päihdepsykiatrinen osasto, jossa hoidettaisiin päihde- ja huumeongelmista kärsivät. Monissa muissa isoissa kaupungeissa sellainen on.

- Ei sotkettaisi erilaisia potilaita samaan yksikköön, vaan hoidettaisiin ihmiset tarkoituksenmukaisissa yksiköissä, sairaanhoitaja Teemu Pihlajamaa perustelee.

Oulussa päihdepsykiatrisen osaston perustamista on lääkäri Pekka Laineen mukaan suunniteltu, mutta esimerkiksi tarkkoja aikatauluja asialle ei vielä ole.

Muuntohuumeita löydetty myös nuorilta

Oululaisviranomaiset ovat huolissaan muuntohuumeiden lisääntyneestä käytöstä. Poliisin mukaan muuntohuumeita on tavattu jopa noin 15-vuotiailta nuorilta.

- Usein nämä nuoret ovat sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole olleet muiden huumeiden kanssa missään tekemisissä, Oulun poliisilaitoksen rikoskomisario Petri Savela sanoo.

Muuntohuumeisiin törmätään Oulun poliisin kenttävalvonnassa jo useita kertoja viikossa, ja tilanne näyttää Petri Savelan mukaan pahenevan.

- Muuntohuumeisiin liittyy kuitenkin sellainen piirre, että ne ovat tavanomaisiin huumeisiin verrattuna erittäin arvaamattomia ja mahdollisesti jopa tuhoisia käyttäjilleen. Nuori käyttäjä ei välttämättä osaa arvioida näiden huumeiden vaikutusta millään tavalla.