1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsalaistutkimus: Osa rotista vastustuskykyisiä myrkylle

Anticimex-yhtiön mukaan sen testeissä myrkylle vastustuskyvyn kehittäneitä jyrsijöitä löytyi neljästä kaupungista. Helsingin kaupungin terveystarkastaja suhtautuu epäillen väitteisiin ja sanoo, että yleensä ongelmat johtuvat siitä, ettei myrkkyä ole käytetty oikein.

Ulkomaat

Ruotsalaistutkimuksen mukaan maassa on rotanmyrkylle vastustuskykyisiä hiiriä ja rottia, kertoo Ruotsin radio. Aniticimex-yhtiön tekemisissä testeissä vastustuskykyisä jyrsijöitä löytyi Kristianstadista, Uppsalasta, Linköpingistä ja Växjöstä.

Jo aikaisemmin on epäilty, että Ruotsissa olisi tällaisia rottia ja hiiriä, mutta vasta nyt asia on todettu, Anticimexin tuhoeläinasiantuntija Jörgen Gullstrand sanoo.

Yhtiö teki rotille ja hiirille noin 80 pistokoetta eri puolilla Ruotsia. Näytteet tutkittiin brittiläisessä laboratoriossa, yhtiö kertoo nettisivuillaan. Vastustuskykyisiä isorottia ja kotihiiriä löytyi sen mukaan neljältä paikkakunnalta.

Anticimexin mukaan rotanmyrkyille vastustuskykyisiä rottia on todettu aiemmin useissa maissa, muun muassa Tanskassa, mutta tämä on ensi kerta, kun niitä on löydetty Ruotsista.

Gullstrand toteaa, että kehitys merkitsee sitä, että tarvitaan entistä vahvempia rotanmyrkkyjä.

- Kuvitelkaa, että ne saavat vastustuskyvyn kaikkein voimakkaimmille valmisteille, hän huomauttaa.

Suomalaisasiantuntija epäileväinen

Helsingin kaupungin terveystarkastaja Mika Ilmasti suhtautuu epäillen Anticimexin tutkimukseen, ja kaipaisi yhtiöltä lisää tietoa tutkimuksesta. Ilmastin mukaan yleensä torjuntaongelmat johtuvat siitä, ettei myrkkyjä ole käytetty oikein.

Hän huomauttaa, että rotanmyrkkynä käytetään yleensä veren hyytymiseen vaikuttavia aineita. Tällöin eläin kuolee sisäiseen verenvuotoon.

Myrkytys voidaan tehdä toistomyrkyillä tai kertamyrkyillä. Kerta-annoksena annettava myrkky tappaa rotan viikon sisällä. Toistomyrkkyä on annettava riittävästi joka päivä viikon ajan, jotta se tehoaisi. Samalla muu ravinnonsaanti pitää estää, jotta rotta söisi myrkkyä tarpeeksi.

Myrkytyksessä voidaan tehdä virheitä, jotka vaikuttaa lopputulokseen, Ilmasti sanoo.

Suomessa ei ole havaittu myrkyn tehon heikkenemistä, jos on torjuttu oikein, Ilmasti kertoo.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi