1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan konservatiivipuolue raottelee oveaan äärioikealle

UMP ja muut valtapuolueet ovat perinteisesti olleet valmiit yhdistämään voimansa estääkseen äärioikeiston valtaanpääsyn. Entinen pääministeri François Fillon pitää linjaa aikansa eläneenä.

Ulkomaat
François Fillon
Etienne Laurent / EPA

Ranskan konsertiivista UMP-puoluetta repivät erimielisyydet suhteesta äärioikeistolaiseen kansalliseen rintamaan FN:ään.

Ranskassa on liikaa siirtolaisia.

Entinen pääministeri François Fillon

Entinen pääministeri François Fillon hämmensi soppaa viikonloppuna kehottaessaan puoluettaan luopumaan pitkäaikaisesta politiikasta, jonka mukaan FN:n kanssa ei tehdä yhteistyötä.

Ranskassa on ensi keväänä paikallisvaalit, ja viimeviikkoisen mielipidekyselyn mukaan FN on saamassa 16 prosenttia ensimmäisen kierroksen äänistä. Osuus on kasvanut puolessa vuodessa kuusi prosenttiyksikköä. Samaan aikaan UMP:n kannatus on laskenut.

UMP:n puheenjohtaja ärähti

UMP ja muut valtapuolueet ovat perinteisesti olleet valmiit yhdistämään voimansa estääkseen äärioikeiston valtaanpääsyn. Vuoden 2002 presidentinvaaleissa sosialistipuolue suorastaan kehotti kannattajiaan äänestämästä keskusta-oikeiston ehdokasta Jacques Chiracia, kun kakkoskierroksella oli vastassa FN:n Jean-Marie Le Pen.

UMP on antanut ymmärtää, että vastaavassa tilanteessa sen politiikka olisi "ni-ni": ääntä ei annettaisi FN:n eikä sosialistien ehdokkaalle. Fillonin mielestä linjauksesta voitaisiin luopua "vähiten kiihkeän" ehdokkaan hyväksi, mikä avaisi oven äänien periyttämiselle FN:n ehdokkaalle.

UMP:n muut nokkamiehet on tuominneen Fillonin ehdotuksen puoluetta jakavana ja päämäärättömänä. Puoluejohtaja Jean-François Copé varoittaa, että UMP:n tulevaisuus on uhattuna, jos puolue luisuu äärioikealle. Entinen pääministeri Alain Juppé sanoo kummastelevansa, että niin kokenut poliitikko kuin Fillon veisi puolueensa ansaan.

FN pesee kasvojaan

Kasvavan työttömyyden vaivaamassa Ranskassa FN:n kannatukselle ovat antaneet nostetta siirtolaisuuden vastustus ja kova puhe rikollisuudesta.

Myös UMP on viime aikoina näyttänyt koventaneen linjaansa näissä kysymyksissä, mitä on myös arvosteltu äärioikeistolaisten äänestäjien kosiskeluna. Sekä Fillon että entinen presidentti Nicolas Sarkozy ovat sanoneet julkisesti, että heidän mielestään Ranskassa on liikaa siirtolaisia.

UMP:lla on myös paikattavaa myös viimevuotisen ruman johtajakamppailunsa vuoksi. Vastakkain olivat Fillon ja Sarkozyn lähimies Copé. Kiista yltyi väitteiksi äänien väärentämisestä.

Samaan aikaan FN:n nykyinen johtaja, Jean-Marie Le Penin tytär Marine Le Pen, on pyrkinyt puhdistamaan puolueensa imagoa. Vaaleihin halutaan ehdokkaiksi etnisten vähemmistöjen edustajia, ja räikeimpien rasististen mielipiteiden laukojat on erotettu puolueesta.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi