Kombikirjastossa koululaisten lisäksi sekä iPadeja että iKuisia

Kirjastoissa kehitetään jatkuvasti uusia toimintamuotoja. Uudenlainen, koulu- ja lähikirjaston yhdistävä kombikirjasto on avattu Hämeenlinnan Hätilän kaupunginosassa. Koska kirjasto on sijoitettu koulurakennukseen, kirjastossa voi käydä oppilaiden lisäksi aikuisia kirjastonkäyttäjiä, esimerkiksi lehtiä lukemassa.

Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hätilän kirjaston uusiminen käynnistyi Hämeenlinnassa Tuomelan koulun sisäilma- ja asbestiongelmien vuoksi. Yhdistämällä kaksi koulukirjastoa ja kaupunginosakirjasto saatiin laadultaan aivan uusi palvelu, kombikirjasto, joka parhaassa tapauksessa luo yhteisyyttä ja innovaatioita koulun ja aikuisten välille, kertoo kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen.

Saa nähdä, kuinka hyvin yleisen kirjaston asiakkaat oppivat väistelemään koululaisia.

Inkeri Jurvanen

- Mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu. Tämä on aika erikoinen tilanne, eli heti kun koulu avaa ovensa aamukahdeksalta, niin periaatteessa on mahdollisuus myös Tuomelan kirjaston vanhojen asiakkaiden tulla tänne. Saa nähdä, kuinka hyvin yleisen kirjaston asiakkaat oppivat väistelemään koululaisia. Täällähän on ihan rauhallista oppituntien aikana.

Keskeisiä asioita suunnittelussa ovat olleet koulun ja kirjaston välinen yhteistyö, lukuharrastuksen edistäminen ja yhteistyö eri yhdistysten kanssa.

Tarjontaa niin koululaisille kuin aikuisasiakkaillekin

Kirjasto on sijoitettu tavallisen koulun yhteyteen eli Hätilän yläasteen alakertaan, heti sisääntuloaulaan. Laajenevat valikoimat kiinnostavat koulun oppilaita. Teppo Nieminen kahdeksannelta luokalta valitsi luettavakseen Stephen Kingiä.

- Kyllähän täällä on laajempi valikoima ja helpompi selata.

Kirjojen lisäksi tarjolla on monipuolinen kokoelma musiikkia, kirjoja, dvd-elokuvia sekä konsolipelejä.

- Mua kiinnostaa tosi paljon kirjat ja lukeminen, luen tosi paljon. Ollaan hoidettu kirjastoon liittyviä asioita, pyydetty kirjatilauksia tai tapahtumia. Ruohometsän kansan luin viimeksi, kertoo yhdeksäsluokkalainen Hanna Karsikas.

Koulutiloissa voi aamuisin ja päiväsaikaan asioida oppilaiden lisäksi aikuisia kirjastonkäyttäjiä. Hätilän kirjasto onkin koko Suomessa monin osin tiennäyttäjä - siellä on tarjolla myös taulutietokoneita asiakkaiden käytettäväksi.

Hätilän opettajatkin ovat innokkaita uuden soveltajia. Lehtori Ulla Lappalainen odottaa kirjaston taulutietokoneiden saamista luokkiin.

- Olisi erittäin kätevä, jos koko luokalle olisi tabletit, niin hyvin nopeasti monenlaista asiaa pystyisi tekemään. iPadeille on paljon sellaisia ohjelmia, joita voisi opetuksessa hyödyntää.