1. yle.fi
  2. Uutiset

Onko tässä venäläinen hybridihaukka?

Heinolan lintutarhalle muutti niin erikoinen haukka, että edes petolintuasiantuntijat eivät tunnista lajia. Linnun jalkojen renkaiden venäjänkielinen teksti viittaa siihen, että haukka on peräisin itänaapurista, mahdollisesti haukkafarmilta.

luonto
Haukka Heinolan lintutarhalla.
Olli Vuori

Heinolan lintutarhalle monen mutkan jälkeen hoitoon tuodun erikoisen haukan epäillään olevan lähtöisin venäläiseltä haukkafarmilta. Yksilö on todennäköisesti usean lajin risteymä, arvioi lintutarhan isäntä Olli Vuori.

- Epäilemme linnun olevan aavikkohaukan ja muuttohaukan risteymä. Sellaisia voi risteyttää haukkafarmeilla.

Linnun lajia ja alkuperää on selvitetty kissojen ja koirien kanssa.

Linnun jaloissa olleet suureet alumiiniset renkaat ja niihin kirjoitettu sana ”polkov” viittaavat Venäjälle. Olli Vuoren tutkimustyössä on selvinnyt, että tämän niminen paikka sijaitsee Pietarin kupeessa.

- Siellä on iso observatorio ja lentokenttä, joten voisi kuvitella sanan johtavan sinne. Ehkä siellä on jokin haukkafarmikin, Vuori pyörittelee.

Kalakukkokaupungista Heinolaan

Tummanruskea, noin kilon painoinen haukka katselee silmät tuikkien lintutarhan orrelta. Nyt lintu on hyvässä kunnossa, mutta sitä se ei ollut löydettäessään.

Palataan kesäkuun 26:nteen päivään. Kuopiossa Petosen kaupunginosassa mattotelineen päällä jökötti surkean näköinen lintu, joka kiinnitti talon asukkaiden huomion.

Jonkinlaiseksi haukaksi paljastunut otus ei päässyt edes lentoon. Sen sai kiinni juoksemalla.

Paikallinen eläintenhoitaja otti linnun talteen ja toimitti sen Ähtärin eläintarhaan. Haukka muutti Heinolan lintutarhaan syyskuun 12. päivänä.

Haukka Heinolan lintutarhan orrella.
Haukka sai Heinolan lintutarhan suurimman ulkohäkin. Pakkasten tullessa se muuttaa sisätiloihin. Olli Vuori

Outo lintu ei palaa luontoon

Edes petolintuasiantuntijat eivät ole varmoja siitä, minkä lajien ristetymä haukka on.

Olli Vuori on kuvannut lintua eri kulmista, mitannut muun muassa sen varpaat ja lähettänyt tietoja sekä kuvia eteenpäin muille asiantuntijoille.

Linnun varpaat mitattiin, koska muuttohaukan ulkovarvas on sisävarvasta pidempi. Aavikkohaukalla varpaat taas ovat samanpituiset.

Epäilemme linnun olevan aavikkohaukan ja muuttohaukan risteymä. Sellaisia voi risteyttää haukkafarmeilla.

Olli Vuori

- Tällä linnulla ulkovarvas on puoli sentti pidempi kuin sisävarvas. Se on yksi määritysperuste. Risteytetyistä hybrideistä on silti vaikea saada lajia selville. Komea lintu se kyllä on, Vuori sanoo.

Venäläisiä haukkoja on päätynyt Heinolan lintutarhalle aiemminkin. Viitisen vuotta sitten hoitolaan tuotiin aavikkohaukka, joka löytyi niin ikään Kuopiosta.

- En tiedä, mikä niitä kalakukkokaupunkiin vetää. Edellisellä haukalla roikkuivat vielä nahkaremmitkin perässä, puolitoista metriä remmiä lähti jaloista. Ihme, ettei se ollut jäänyt kiinni mihinkään.

Hybridihaukan lajin ja kohtalon selvittely jatkuu Heinolassa. Linnusta aiotaan ottaa dna-näyte sen sukupuolen selvittämiseksi.

Haukka on kesy, vaikka ei pidäkään ihmisen käsittelystä. Luontoon sitä ei lasketa, sillä risteymä voisi sekoittaa kantaa.

Lintutarhan isäntä Olli Vuori uskoo linnun jäävän Heinolaan. Valtakunnakseen se on saanut tarhan suurimman ulkohäkin.

Lue seuraavaksi