1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähköinen yhteishaku on poistamassa ilkeän porsaanreiän

Noin 30 000 toisen asteen koulutukseen hakijaa vuosittain joutuu kirjaamaan peruskoulun arvosanansa järjestelmiin itse. Moni vääriä tietoa tahallaan tai epähuomiossa antanut menettää jälkeenpäin jo saamansa opiskelupaikan.

Kuva: Yle

Sähköisten opiskelijahakupalveluiden kehittäminen on pikkuhiljaa poistamassa mahdollisuuden antaa vääriä todistustietoja toisen asteen yhteishaussa. Nykyisin peruskoulun arvosanat siirtyvät automaattisesti yhteishakujärjestelmään vain niillä hakijoilla, jotka hakevat opiskelupaikkaa suoraan peruskoulusta.

Esimerkiksi välivuoden pitäneet nuoret joutuvat kirjaamaan peruskoulun arvosanat järjestelmään itse. Tämä voi aiheuttaa vielä opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeenkin ikäviä yllätyksiä opiskelijalle ja koulutuksen järjestäjälle.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa toimivasta Savon ammatti- ja aikuisopistosta arvioidaan, että tänäkin syksynä 10–20 jo koulunsa aloittanutta opiskelijaa menettää opiskelupaikan tarkastuslaskennan jälkeen. Koulun arvio on, että osa antaa vääriä tietoja tietoisesti, osa epähuomiossa. Jos korjatut arvosanat muuttavat hakijoiden järjestystä, virhe on kuitenkin korjattava.

- Meillä todistukset pyydetään toimittamaan koulun alkaessa elokuussa, koska kesän aikana eri hakutoiveiden vuoksi opiskelupaikoissa saattaa tulla vielä muutoksia, kertoo toimistopalveluesimies Ilse Karhunen Savon ammatti- ja aikuisopistosta.

Yhteishakurekisteriin näitä opiskelupaikkansa jälkikäteen menettäneitä ei erikseen tilastoida, joten valtakunnallisesti määrää on Opetushallituksen mukaan vaikea arvioida.

30 000 ilmoittaa arvosanansa itse

Periaatteessa todistukset voisi pyytää aikaisemminkin, mutta monikaan opinahjo ei näin tee mm. resurssipulan vuoksi. Vuosittain yhteishaussa on  90 000 hakijaa, joista peruskoulun päättäneitä on lähes 60 000. Arvion mukaan noin 30 000 hakijaa ilmoittaa arvosanansa itse.

Totta kai on selvää, että hakija on vastuussa siitä, että hänen antamansa tiedot ovat oikeita.

Ritva Sammalkivi

- Yhteishaun periaatteiden mukaisesti koulutuksen järjestäjä vastaa opiskelijaksi ottamisesta ja siten myös valittujen osalta valintaan vaikuttaneiden tietojen tarkistamisesta. Totta kai on selvää, että hakija on vastuussa siitä, että hänen antamansa tiedot ovat oikeita, sanoo yhteishaun sähköisiä hakupalveluita kehittävän Oppijan verkkopalvelut -hankkeen projektipäällikkö Ritva Sammalkivi opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Jos hakijalla itsellään herää epäilys, että ilmoitetuissa arvosanoissa on virhe, voi korjauksen tehdä rekisterinpitäjälle yhteishaun ollessa vielä käynnissä.

Tavoitteena ylioppilastutkintorekisterin kaltainen järjestelmä

Ajatuksena on samantyyppinen systeemi kuin korkeampien asteiden haussa, jossa ylioppilastutkinnon tiedot on saatavissa järjestelmiin automaattisesti vuodesta 1990-lähtien.

Annika Grönholm

SähköinenOpintopolku-verkkopalvelu (siirryt toiseen palveluun)otetaan vaiheittain käyttöön tästä syksystä alkaen. Palveluiden ylläpidosta vastaavan Opetushallituksen mukaan vielä tässä vaiheessa järjestelmään ei saada luotua kattavaa tietopankkia peruskoulun aikaisista arvosanoista, mutta tietojen antamiseen ja niiden luotettavuuteen liittyvä porsaanreikä on poistumassa vaiheittain.

- Ei vielä tänä tai ensi vuonna, mutta muutaman vuoden kuluttua. Toki tietoja syötetään vaiheittain ja liikkeelle lähdetään nuoremmista ikäluokista. Ajatuksena on samantyyppinen systeemi kuin korkeampien asteiden haussa, jossa ylioppilastutkinnon tiedot on saatavissa järjestelmiin automaattisesti vuodesta 1990-lähtien, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Annika Grönholm Opetushallituksesta.