1. yle.fi
  2. Uutiset

Fennovoima toimitti ministeriölle päivitetyn YVA-ohjelmansa

Kyseessä on ensimmäinen vaihe uudistetun hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Rosatomin suunnittelemasta ydinvoimalasta Pyhäjoelle.
Havainnekuva Rosatomin suunnittelemasta ydinvoimalasta Pyhäjoelle.Fennovoima

Ydinvoimayhtiö Fennovoima on saanut valmiiksi päivitetyn ympäristövaikutusten arviointiohjelman ja se on toimitettu työ- ja elinkeinomisteriölle.

YVA-ohjelma on ensimmäinen vaihe uudistetun hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnissa. Fennovoima arvioi ohjelmassa, että päivitetty YVA-menettely olisi valmiina kesäkuussa 2014.

Fennovoima nojaa YVA-ohjelmassaan vahvasti aiempaan ympäristövaikutusten arviointiin. Ohjelmassa on vertailtu aiemmin suunnitellun 1800 MW:n laitoksen ja nyt Hanhikivelle kaavaillun Rosatomin 1200 MW:n laitoksen eroja. Hankkeen katsotaan olevan ympäristövaikutuksiltaan pääosin samankaltainen tai aiemmin arvioitua vähäisempi, kun suunnitellun laitoksen koko on pienentynyt.

Ministeriö järjestää ohjelmasta lausuntokierroksen. Lisäksi siitä järjestetään Pyhäjoella yleisötilaisuus lokakuussa. Arviointiohjelma tulee nähtäville verkkoon ja Pyhäjoen sekä naapurikuntien kunnanvirastoihin.

Arviointiprosessi ulottuu myös ulkomaille

Uusi arviointiprosessi ulottuu myös esimerkiksi naapurimaihin niin sanotun Espoon sopimuksen mukaisesti. Työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusneuvos Herkko Plit kertoo, että mielipidettä tullaan alustavien suunnitelmien mukaan kysymään Ruotsilta ja Virolta. Lisäksi Itävalta tullee sanomaan mielipiteensä hankkeeseen. Plit kertoo, että Itävalta on perinteisesti ottanut kantaa asiaan, käsitelläänpä ydinvoima-asioita missä tahansa EU-maassa.

Fennovoiman laitoshankkeen alkuperäinen YVA-prosessi toteutettiin vuosina 2008-2009. Eduskunta teki vuonna 2010 myönteisen periaatepäätöksen ydinvoimalan rakentamisesta. Tässä päätöksessä ei kuitenkaan ollut esillä Rosatomin laitosvaihtoehtoa.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ilmoitti heinäkuussa, että työ- ja elinkeinoministeriö edellyttää ympäristövaikutusarvioinnin ajantasaistamista, turvallisuuden arviointia ja kunnan kantaa asiaan.

Lue seuraavaksi