1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Roman Schatz: Rentoutukaa, saakelin suomalaiset!

Roman Schatz tietää olevansa etuoikeutettu mamu. Jos hän olisi venäläinen, hän saisi turpaan joka viikonloppu, mutta koska hän tulee Länsi-Saksasta, häntä kuunnellaan - varsinkin silloin, kun hän puhuu meistä suomalaisista.

Kotimaan uutiset

Kirjailija ja toimittaja Roman Schatz on asunut Suomessa jo 26 vuotta, mutta edelleen hän on se Suomen virallinen ulkomaalainen, jolla on velvollisuus ja kunnia kommentoida meidän suomalaisten tapoja ja tekemisiä.

Ja Schatz tekee työtä käskettyä. Hän analysoi suomalaisuutta niin kolumneissaan kuin radio-ohjelmassaankin ja kiertää sen lisäksi Suomea luennoimassa kulttuurien välisistä eroista ja vakuuttamassa kerta toisensa jälkeen, ettemme me suomalaiset ole sen huonompia kuin muutkaan.

- Mun missio on, että rentoutukaa saakelin suomalaiset! Teissä ei ole mitään vikaa ja jos onkin, niin muissa on yhtä paljon, hän vakuuttaa.

Niin kuin esimerkiksi saksalaisissa. Siinä missä suomalaiset miettivät itseään ja asemaansa vähän liikaakin, niin Saksassa on Schatzin mukaan työnnetty pää pensaaseen, eikä identiteettikeskustelua käydä lainkaan.

- Saksalaiset eivät halua millään tavalla koskea mihinkään vastuuseen. Saksalaiset haluavat olla rikkaita ja rauhassa.

Kahden maan kansalainen

Tätä nykyä Schatzilla on sekä Saksan että Suomen kansalaisuus. Hän kertoo hakeneensa Suomen kansalaisuutta lähinnä käytännön syistä.

- Passi nyt on vain paperinpala. Mutta nyt kun olen Suomenkin kansalainen, niin minusta ette niin vain pääse eroon. Jos mä tekisin rikoksen, niin jäisin kuitenkin tänne, hän nauraa ja viittaa Kokoomusnuorten viime aikaisiin kannanottoihin.

Jos mä kärrään tuon takaisin Afrikkaan tai Itä-Eurooppaan, niin menisikö mulla sitten vähän paremmin?

Roman Schatz

Muutenkaan Schatz ei halua ottaa julkisuudessa paljon ruodittuja Kokoomusnuorten teesejä turhan vakavasti, radikaalit linjaukset kun kuuluvat nuoruuteen.

- Viisastuminen alkaa vasta joskus 50-vuotiaana, tietää mies, joka itse ohitti kyseisen rajapyykin kolmisen vuotta sitten.

Schatz muistuttaa, että maahanmuuttajavastaisuus kasvaa aina silloin,kun eletään taloudellisesti vaikeita aikoja: kun työpaikat alkavat lähteä, niin huomio kohdistuu muualta tulleisiin ja muun värisiin ihmisiin.

- Että jos mä kärrään tuon takaisin Afrikkaan tai Itä-Eurooppaan, niin menisikö mulla sitten vähän paremmin.

Schatzin mukaan kysymys on tietenkin absurdi, sillä eiväthän suomalaiset edes todellisuudessa tekisi niitä töitä, joita maahanmuuttajat tekevät.

- Vai haluaisitteko te oikeasti kuurata lattioita ja tehdä karvakäsipizzat itse ja ajaa bussit itse? Ette, hän vastaa.

Etuoikeutettu mamu

Schatz itse aloitti työuransa Suomessa laitosapulaisena saksalaisessa vanhainkodissa.

- Minäkin mamu aluksi siivosin ja kuurasin lattioita ja opettelin suomea, niin kuin kuuluukin.

Kotimaansa vuoksi hän kokee kuitenkin olevansa etuoikeutettu moniin muihin maahanmuuttajiin verrattuna.

Antakaa mun herranjestas puhua jostakin muustakin kuin teidän kansallisesta identiteetistänne.

Roman Schatz

- Mun uskomaton tuuri on, että tulen valtiosta nimeltä Länsi-Saksa, enkä esimeriksi DDR:stä tai Virosta. Jos mä olisin venäläinen, mut hakattais joka perjantai kadulla näillä mun mielipiteillä ja ulosannilla.

Kun Schatz muutti Suomeen vuonna 1986, Suomessa oli vain 16 000 ulkomaalaista. Neljännesvuosisadassa ajat ovat muuttuneet, mutta silti suomalaisten suhtautumisessa maahanmuuttajiin olisi hänen mielestään tarkistamisen varaa.

- Suomalaisten pitäisi pikku hiljaa tajuta, että maahanmuuttajat eivät ole homogeeninen ryhmä.

Schatz kertoo, että hänellä itsellään ei esimerkiksi ole Suomessa oleskelevien maahanmuuttajien kanssa muuta yhteistä, kuin se, että he tulevat Suomen rajojen ulkopuolelta.

- Mähän osaan puhua suomalaisten kanssa, mitä mä muilla mamuilla tekisin?

Pakkopullana suomalaisuus

Schatz puhuu maahanmuuttajaksi harvinaisen virheetöntä suomea, mikä tietysti kirjailijan ja toimittajan työssä on välttämätöntä.

Roman Schatzin kädessä aaltovaasi, jossa on makkaraa.
Yle

Muutenkin hän on löytänyt paikkansa suomalaisessa yhteiskunnassa- ehkä vähän liiankin hyvin, sillä rooli suomalaisten itsetunnon pönkittäjänä ja suomalaisen kulttuurin analysoijana alkaa toisinaan jo vähän kyllästyttää.

- Noin 15 vuoden jälkeen tuli oikeasti stoppi, että antakaa mun herranjestas puhua jostakin muustakin kuin teidän kansallisesta identiteetistänne.

Schatz kirjoittikin muutaman romaanin, joissa kysymys oli jostain ihan muusta kuin suomalaisuudesta.

- Rakkaudesta, kuolemasta, seksistä, rahasta, näistä tavallisista. Mutta ei. Suomalaisuus on se pakkopulla, Schatz vuodattaa.

Välttämättömyydestä voi onneksi tehdä myös hyveen.

- Mä päätin, että jos tämä on sitä mitä te multa haluatte, niin mä teen sen sitten kunnolla. Olen nyt kirjoittamassa kirjaa, jonka työnimenä on "Voi, maamme".