1. yle.fi
  2. Uutiset

Costa Concordian sisällä odottaa myrkkyliemi ja monta ansaa

Loistoristelijässä syötiin juuri illallista, kun alus kaatui. Valtavat määrät ruokaa ovat mädäntyneet merivedessä, ja lemun odotetaan olevan karmea, kun hylky nostetaan pinnalle.

Ulkomaat
Kallellaan ja puoliksi veden vallassa olevan laivan yökerho. Vedessä ajelehtii huonekaluja, joiden yli sukeltaja kiipeilee.
Maurizio Lapera / EPA

Yli puolitoista vuotta kyljellään meressä ovat syöneet pahoin risteilyalus Costa Concordian kylkeä. Sukeltajat eivät ole käyneet hylyssä sen jälkeen, kun kuolonuhrien etsinnät lopetettiin lähes vuosi sitten, mutta pelastajilla on varsin hyvä käsitys siitä, mikä kaksi kertaa Titanicin kokoisen loistolaivan uumenissa odottaa.

Onnettomuudessa useat pakastimet rämähtivät auki ja levittivät sisältönsä mereen.

Hylyn pelastusyhtiön sukeltajilla ei ole lupaa mennä sisään hylkyyn ilman Italian rannikkovartioston sukeltajien seuraa, sillä alus on rikospaikka, jonka tutkinta on kesken. Kaksi turman 32 kuolonuhrista on yhä kateissa, ehkä hylyn alla merenpohjassa, ehkä sisällä.

Pelastusyhtiön ja rannikkovartioston julkaisemissa uusissa kuvissa suolavesi on nakertanut aluksen keulaan maalatun nimen siniset kirjaimet lähes olemattomiin, ja merenpohjassa aluksen ympärillä lojuu kansituoleja, kenkiä ja päivällispöydistä pyörähtäneitä lautasia.

Kalat kasvaneet, lokkikanta vahvistunut

Uhreja etsineet sukeltajat kuvailivat sisätiloja öljyn ja mätänevän ruoan keitokseksi, jossa kellui astioita. Kaikissa aluksen viidessä isossa ravintolassa tarjoiltiin parhaillaan illallista, kun Costa Concorde rysähti riutalle viime vuoden tammikuun 13. päivänä.

Omaisuus palautetaan matkustajille, kunhan esineet aikanaan saadaan ylös ja kuivatuiksi.

Monille meriotuksille hylky on tarjonnut isot pidot, sillä keittiöissä ja pakastimissa oli ruokaa aluksen 4 200 matkustajalle ja miehistön jäsenelle juuri alkaneen viikon matkan ajaksi ja varmuuden vuoksi vähän päällekin. Onnettomuudessa useat pakastimet rämähtivät auki ja levittivät sisältönsä mereen.

Alueen lokkikanta on kasvanut huomattavasti turman jälkeen, ja Giglion saaren kalastajien mukaan myös kalat ovat suurempia ja vahvempia nautittuaan aluksen antimia. Hylyssä on kuitenkin edelleen myös voiteluöljyjä ja muita myrkyllisiä – tai sellaisiksi muuttuneita – aineita, jotka ovat eläimistölle ja koko merialueen puhtaudelle suureksi vaaraksi, ellei niitä saada talteen pelastustöiden edetessä.

Varkaisiinkin on varauduttava

Sukeltajille hylky on vaarallinen työmaa. Siellä kelluu veitsiä ja muita teräviä esineitä, ja veden huljuttama lakana tai verho voi kietoutua surmanloukuksi sukeltajan ympärille.

Oma huolensa ovat varkaat. Aluksessa oleva omaisuus kuuluu edelleen matkustajille, ja heille se myös palautetaan, kunhan esineet aikanaan saadaan ylös ja kuivatuiksi.

Varkaita kiinnostaisivat epäilemättä hyttien kassakaapit ja myös laivan lahjatavaramyymälän arvotavarat. Toistaiseksi vain Costa Concordian laivakellon tiedetään kadonneen ryövärin mukaan.

Lähteinä tähän uutiseen on käytetty yhdysvaltalaista CNN-tv-kanavaa ja brittilehti The Telegraphia.

Lue seuraavaksi