Kerrostalojen rakentaminen bensa-aseman tilalle on riskibisnestä

Rakennusliikkeet joutuvat arvioimaan tarkasti riskit, joita tulee kaupan päälle. Esimerkiksi Kajaanissa Lunkan tontilta puretaan vanhat rakennukset ja rakennetaan kerrostaloja tilalle. Rakennusten alta on jouduttu puhdistamaan öljyä oletettua enemmän. Töissä on oltava tarkka, jos aikoo saada asunnot kaupaksi.

Kotimaa
Lunkan tontin pohjaa puhdistetaan öljyisestä maasta
Kalle Heikkinen / Yle

Vanhaa Lunkan tonttia on möyritty Kajaanin keskustassa hartaasti. Tontilla aikanaan toimineen Blomqvistin Autoliikkeen vanhojen rakennusten tilalla on iso kuoppa, johon seuraavien vuosien aikana rakentuu parkkihalli ja viisi uutta kerrostaloa.

Rakennusliikkeelle purkutyö on tarjonnut haastetta. Ennakkoon oli jo tiedossa, että rakennusten alta löytyy öljyä. Sitä on löytynyt enemmän ja eri paikoista kuin piti, tuumaa toimitusjohtaja Tapio Karjalainen Rakennusliike Halosesta. Puhdistusta on seurattu tarkasti.

-Toki meillä on tarkka kontrolli, mitä täältä kaivetaan ja mitä täältä lähtee kaatopaikalle. Kaikki kuormat on kirjattu, päivitetty ja kuitattu moneen kertaan. Lisäksi kaupunkilaiset seuraavat työn edistymistä tarkasti.Toimistolle tulee paitsi viestejä, myös kaupunkilaisia kertomaan huomioistaan työmaalla.

Karjalaisen mukaan työ pitää tehdä tarkasti myös siksi, että muuten eivät uudet asunnot mene kaupaksi.

Haasteita ja mahdollisuuksia

Uutena haasteena tontilla on suojeltu kulmarakennus, minkä alta löytyi yllättäen paljon öljyä. Talon rakenteet ovat osoittautuneet heikoiksi ja sisätilat homeisiksi. Karjalaisen mukaan purkulupaa on haettu, koska öljyn poisto ja käyttökieltoon määrätyn asunnon kunnostus eivät onnistu. Mielessä väikkyykin, että kulmatalon paikalle voisi nousta vielä tulevaisuudessa tontin kuudes kerrostalo.

Karjalainen muistuttaa, että rakennusliikkeelle kohde on tärkeä. Se tarjoaa paitsi työtä kiristyvillä markkinoilla myös tuloa myytävistä asunnoista. Tähän mennessä tarkasti tehdystä työstä ei haukkuja ole liikaa tullut.

- No ei isommin, jotakin pölyhaittoja on kuulemma ollut jossakin vaiheessa. Joku hajuhaittailmiö on myös ollut, mutta tokihan täällä öljy aina vähän pölähtää silloin kun lähde löytyy.

Karjalaisen mukaan noin puolet ensi vuoden lopulla valmistuviksi kaavailluista kahden ensimmäisen kerrostalon asunnoista on jo varattu.