Kuituverkko ei kiinnosta keminmaalaisia

Kuntalaiset uskovat saavansa tarpeelliset laajakaistapalvelut operaattoreiden langattomien verkkojen kautta.

Valokuitulaajakaista
Valokuitukaapeli on olemattoman ohut.
Heikki Rönty / Yle

Keminmaalaiset eivät innostu kuituverkon rakentamisesta kunnan alueelle. Kunnasta lähetettiin kysely 4 600 talouteen, jossa kartoitettiin kuntalaisten kiinnostusta liittyä kuituverkkoon. Vastauksia tuli noin 550, joista vain 146 antoi varman kyllä-vastauksen.

Kunnanjohtaja Mauri Posio arvioi, että keminmaalaiset uskovat saavansa tarpeelliset laajakaistapalvelut operaattoreiden langattomien verkkojen kautta. Kuituverkkoasia menee maantaina kunnanhallituksen käsittelyyn.

Koko kunnan kattavan kuituverkon kustannukseksi arvioitiin liitymää kohti olevan viiden sadan ja tuhannen euron välillä.

Kuituverkkoa tarvitaan taajamissakin

Kuitua Etelä- ja Länsi-Lappiin hankkeen projektipäällikkö Aimo Honkavuori sanoo, että myös taajamissa kuituverkoista on suuri hyöty. Honkavuori uskoo, etteivät langattomat verkot pysty vastaamaan valtavaan tiedonvälitystarpeeseen.

- Kaikesta nettiliikenteestä nyt on jo yli puolet video-tai liikkuvaakuvaa, mikä tarkoittaa sitä, että kapasiteettia pitäisi olla entistä enemmän. Mokkulaverkon kasvukapasiteetti alkaa olemaan jo pikkuhiljaa rajoilla ja se ei tule riittämään kun puhutaan jopa 600 prosentin vuosi kasvusta matkapuhelinverkkojen dataliikenteestä. Mokkulaverkot eivät riitä jos liikenne kasvaa niin valtavasti. Tosi-asia onkin, että liikenne kasvaa nopeammin kuin arvataan ja kun kaupalliset verkot eivät kerkeä tähän mukaan niin myös taajamissa ollaan lähivuosina siinä pisteessä ettei mobiiliverkko riitä vastaamaan tarpeeseen, sanoo Honkavuori.