1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Neuvottelupöytään vaikka väkisin

Kuntauudistus etenee vääjämättömästi, vaikka kuntakentällä on runsaasti vastustusta liitosneuvottelujen käynnistämiseen. Päijät-Hämeessä on viime viikkoina kuultu monenlaisia ehdotuksia neuvottelukumppaneista. Pisimmällä ollaan Lahden seudulla, jossa kyse on siitä, syntyykö uusi suuri kunta vapaaehtoisesti vai pakolla, kirjoittaa kolumnissaan Yle Lahden uutispäällikkö Tapio Enlund.

Näkökulmat
Hollolan valtuusto kokoustaa.
Katariina Luoma / Yle

Hollolan valtuusto teki maanantaina odotetun, mutta lahtelaisten silmissä ei-toivotun ratkaisun. Hollola ei halua mukaan radanvarsikuntien kuntajakoselvitykseen.

Suurempi kuntajoukko olisi Hollolalle mieluisempi vaihtoehto selvityksen pohjaksi, mutta se ei kelpaa Lahdelle. Yksimielisiä Hollolassa ei silti olla – kolmasosa valtuutetuista liputti selvityksen puolesta.

Kuntauudistuksen vääntöon Lahden seudulla aina vaan hankalaa.

Reilut sata vuotta sitten Lahti syntyi keskelle Hollolaa ja on sittemmin voinut kasvaa ainoastaan ja vain naapureidensa kustannuksella.

Uuno Kailasta, heinolalaissyntyinen muuten, nykypäivään mukaillen fiilikset Lahden emäkunnassa tuntuvat olevan: "Raja railona aukeaa, edessä Lahti ja itä, takana länttä ja Hollolaa, varjelen vartija sitä".

*Pelot Lahden ylivallasta *eivät ole hälventyneet riittävästi eikä aika ole parantanut edellisestä laajasta muutaman vuoden takaisesta kuntaliitoselvityksestä syntyneitä haavoja.

Mutta niin syvä näiden kuntien välinen juopa ei ole, että rajalle olisi kaivettu muita kuin henkisiä poteroita.

Termiin emäkunta kiteytyy paljon Hollolan ja Lahden välisestä suhteesta.

Reilut sata vuotta sitten Lahti syntyi keskelle Hollolaa ja on sittemmin voinut kasvaa ainoastaan ja vain naapureidensa kustannuksella. Siis maa-alueiden pakkoliitoksilla.

Pakkoliitos valtioneuvoston määräämänä olisi perin ikävä tapa viedä asia päätökseen.

Nyt tuo vahvaan hollolalaiseen identiteettiin huonosti istuva sana, pakko, häilyy taas vahvasti ilmassa. Valtiovarainministeriö on väläyttänyt velvoitepakkoa, jos Hollola ei muutoin suostu mukaan radanvarsikuntien kuntajakoselvitykseen.

Siispä se lienee selvää, että hollolalaiset joutuvat neuvottelupöytään muun kuntanelikon kanssa. Tai viisikon, jos Hämeenkoski tulee mukaan kuten valtuustoseminaarissa maanantaina puhuttiin.

Epäselvää on sitten se, pystytäänkö neuvotteluteitse kyseistä kuntaliitosta Lahden seudulle saamaan aikaan. Pakkoliitos valtioneuvoston määräämänä olisi taas perin ikävä tapa viedä asia päätökseen.

Lue seuraavaksi