Jätteiden hylkäämisestä luontoon jopa tuhansien eurojen lasku

Lahden metsissä on alkanut sinne kipattujen roskien ja romujen suursiivous, sillä luvattomista kaatopaikoista halutaan päästä eroon. Jos jätteiden tuoja selviää, hänen maksettavakseen voi langeta iso lasku.

luonto
Muovipurkkeja ja muuta roskaa rannalla.
Olli Törönen / Yle

Lahti on ryhtynyt siivoamaan metsiään niihin kuskatuista jätteistä. Kaupungin metsätoimi on siivonnut kesän aikana urakalla, minkä ansiosta monet asutusta ympäröivät metsiköt ovat siistiytyneet.

Kujalaan on kuljetettu muun muassa kymmeniä sohvia, kuorma-autokaupalla kyllästettyä puuta, autonrenkaita ja metalliromua. Myös poltettua tai kuorittua kuparikaapelia on löytynyt paljon.

Roskaamiselta ei ole säästynyt Lahdessa mikään kaupunginosa. Metsäpäällikkö Markus Niemelän mukaan luvattomia kaatopaikkoja ja esimerkiksi hylättyjä sähkölaitteita löytyy joka puolelta.

Hänen mukaansa suuri osa jätteiden tuojista lienee tavallisia lahtelaisia, mutta joukossa on todennäköisesti myös yritysten jätekuormia.

- Asukkaiden kannattaa varmistaa esimerkiksi keittiöremonttia teettäessään, että puretut kaapit ja kaakelit eivät päädy lähimmän pusikon kasaan, Markus Niemelä sanoo.

Asukkaiden kannattaa varmistaa esimerkiksi keittiöremonttia teettäessään, että puretut kaapit ja kaakelit eivät päädy lähimmän pusikon kasaan.

Markus Niemelä

Siivouksia hoitaneen ympäristöhoitoryhmän vetäjä, metsätalousinsinööri Tiina Hirvonen ihmettelee, miksei jätteitä ole viety suoraan Kujalan jäteasemalle. Suuren osan kierrätyskelpoisista jätteistä saa viedä Kujalaan veloituksetta, hän huomauttaa.

Osa luontoon hylätyistä jätteistä myös pilaa ympäristöä. Esimerkiksi öljykannut, akut ja maalit laskevat myrkkyjä maaperään. Metsäpäällikkö Markus Niemelä muistuttaa, että jätteiden tuojalta voidaan periä siivouskulujen lisäksi maaperän puhdistuskustannukset, mitkä voivat nousta jopa tuhansiin euroihin.