1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Meikkausohjeita kyselee nykyään yhä nuorempi

Jo alakoulun viidesluokkalaiset haluavat tietää, miten meikataan. Vanhemman apuun tukeudutaan ainakin, kun iso finni tupsahtaa iholle. Kosmetiikan ammattilainen neuvoo, että nuoren ihon korostuksessa luonnollisuus on valttia, eikä puhdistusta saa unohtaa.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Estenomi Hanna Lahti korostaa, että 10-vuotiaan ei kannata meikillä yrittää peittää mitään, vaan tarvetta on pelkästään korostukselle.

– Testaamalla selviää, mikä meikki omalle iholle on parasta. Nuoren kannattaa muistaa käyttää ihonpuhdistusta, opastaa Hanna Lahti.

Tarjolla on esimerkiksi puhdistusmaitoa ja vaahtoavaa puhdistusta. Hanna Lahti muistuttaa myös kasvovedestä. Se palauttaa pH-arvot ja supistaa ihohuokosia.

– Sitten kevyt kosteusvoide, niin sillä pärjää pitkälle. Silmänympärysvoide on myös tärkeä, sillä ripsivärin poisto puhdistusaineella rasittaa silmän ympärysihoa, joka tarvitsee rasvaa.

Näppy herättää

Moni nuori havahtuu ihonhoitoon, kun iholle nousee näppylöitä. Hanna Lahti pitää tärkeänä, että selvitetään, onko kyse yksittäisestä finnistä vai ihotautilääkäriä vaativasta aknesta.

– Finnille löytyy täsmätuotteita, jotka kuivattavat ihon pintaa. Sitten kostuttamalla pidetään ihon pinta joustavana, jotta epäpuhtaus pääsee pois ihosta.

Ei meikkaamisessa mitään väärää ole. Malli tulee sosiaalisesta mediasta ja kavereilta.

Nuoren finnituskaa voi helpottaa sillä, että laittaa hiukan meikkipuuteria punoittavan näpyn päälle. Hanna Lahti korostaa jälleen, että puuteroinnin jälkeen illalla on muistettava puhdistus.

Nuorelle voi neuvoa myös nyrkkisäännön, että omista meikeistä pitää pitää huolta. Toisen ripsiväriä tai sivellintä ei kannata lainata. Lainailun myötä pöpöt voivat levitä.

Hanna Lahti on huomannut, että meikeistä kiinnostutaan yhä nuorempana. Vanhemmat yleensä pyrkivät estelemään meikkaushaluja.

– Ei meikkaamisessa mitään väärää ole. Malli tulee sosiaalisesta mediasta ja kavereilta. Yleensä hirveän nuorille luomiväri on turhaa tai valokynä, mutta kevyt korostus sopii.

Ei kouluun

Kokkolalaisten 11-vuotiaiden Sinin ja Alinan luokalla ei meikata, mutta rinnakkaisluokalla monet tytöt meikkaavat.

Molemmat tytöt ovat kuitenkin kokeilleet meikkaamista. Meikit ostettiin äidin kanssa. Sini saa meikata halutessaan, Alina saa harjoitella, mutta ei laittaa meikkiä kouluun.