1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK-komissio: Pohjois-Korean ihmisoikeusrikokset raakoja ja järjestelmällisiä

Pohjois-Korean mukaan arvio, jonka mukaan poliittisia vankeja kohdellaan systemaattisen julmasti, on pelkkää mustamaalausta.

Kaksi satelliittikuvaa Ch’oma-Bongin laaksosta läheltä vankileiri numero 14:ä keskisessä Pohjois-Koreassa. Ensimmäinen tarkastuspiste rakennettiin laaksoon johtavan tien varteen vuonna 2008 ja vuoteen 2013 mennessä sitä oli laajennettu huomattavasti, kuvassa näkyvät muun muassa uusi rakennus, vartioasema sekä porttikäytävä. Kuva: Amnesty International

Pohjois-Korean poliittisten vankien leireillä tapahtuu laajoja ja järjestelmällisiä julmuuksia, sanoo YK:n ihmisoikeusraporttia koostavaa komissiota johtava australialaistuomari. Raportin on määrä valmistua ensi vuonna.

Michael Kirby sanoo Pohjois-Koreasta paenneiden ihmisten haastattelujen perusteella, että nälkiinnyttäminen ja muut raakuudet vaikuttavat valtion tarkoitukselliselta politiikalta.

Tokiossa ja Soulissa viime kuussa tehdyt kymmenet haastattelut kertovat Pohjois-Korean syyllistyvän vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, Kirby sanoo. Seuraavaksi pyritään selvittämään, ketkä viranomaisista ovat syypäitä. 

YK arvioi, että Pohjois-Korean vankileireillä on jopa 200 000 poliittista vankia.

Saippuaoopperan katsominen voi viedä vankileirille

Selvityksen tekijät ovat pyytäneet pääsyä Pohjois-Koreaan, mutta lupaa ei ole hellinnyt. Kirbyn mukaan haastattelujen pohjalta on kuitenkin noussut selvä kuva rikoksista.

– Kuulimme tavallisten ihmisten kertomuksia kidutuksesta ja vankeudesta, joiden ainoa syy oli ulkomaisen saippuaoopperan katseleminen tai uskonnollinen vakaumus.

Pohjois-Korea ei ole kyennyt esittämään lainkaan vasta-argumentteja, ainoastaan solvauksia, Kírby sanoo.

Kirby kertoo kirjoittaneensa heinäkuussa suoraan myös Pohjois-Korean johtajalle Kim Jong-unille, mutta tämä ei ole vastannut.

Pohjois-Korean syyttää Kirbyn esittämiä tietoja Yhdysvaltojen, EU:n ja Japanin vääristelyksi, jonka tarkoituksena on vain mustamaalata Pohjois-Korean hallitusta. Komission kuulemia pohjoiskorealaisia loikkareita Pohjois-Korea kutsuu ihmissaastaksi.