1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etsivän nettityön tekijä: "Korostuu, kuinka yksinäisiä jotkut nuoret ovat"

Kolmisen vuotta sitten Kuopiossa käynnistetty keskusteluapu netissä tavoittaa vuosittain satoja nuoria ympäri Suomen. Ensimmäinen kysymys on usein "ketä te ootte ja mistä täällä voi puhua?"

Kotimaan uutiset
Nettietsivät työnsä ääressä.
Anja Hiltunen / Yle

Kolmisen vuotta sitten käynnistetty etsivä nettityö (siirryt toiseen palveluun) on saavuttanut suuren suosion nuorten keskuudessa. Esimerkiksi tänä vuonna 15–25-vuotiaille tarkoitettuun valtakunnalliseen palveluun on tullut 600–700 kontaktia.

Palvelussa nuoret voivat ottaa yhteyttä ns. nettietsiviin IRC-Gallerian, Facebookin, Skypen ja sähköpostin välityksellä. Kaksi nettietsivää päivystää Kuopiossa kolmena iltana viikossa kello 20–23.30. Kirjoittamista riittää, kun yhdellä nettietsivällä saattaa olla samanaikaisesti juttelu käynnissä 5–6 nuoren kanssa.

- Skarppina siinä täytyy olla. Joskus jutut voivat olla rankkojakin, niin täytyy todellakin miettiä, mitä kirjoittaa, kertoo nettietsivä Veera.

Tämän lisäksi palvelun tukena on koulutettuja vapaaehtoisia eli löytäjiä, jotka päivystävät kotoaan käsin vielä erikseen iltachateissa IRC-Galleriassa. Nyt ringissä on viitisentoista löytäjää, mutta koulutuksia järjestetään syksyn aikana muun muassa Tampereella, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Rovaniemellä.

- Me päivystämme samoina iltoina. Löytäjät voivat olla meihin yhteydessä, jos illan aikana tulee mieltä painavia asioita, Veera kertoo.

"Pieni prosentti nuorista, joilla menee todella huonosti"

Etsivään nettityöhön hakeutuu erityisesti niitä nuoria, joiden elämä on monelta osin solmussa. Keskustelujen aiheet ovat lähtöisin nuorilta itseltään ja ensimmäinen yhteydenotto tulee aina nuorilta.

Jos nuori joskus sivuaa jotain ikävää asiaa, voimme toki kysyä, haluaako hän kertoa asiasta lisää.

Nettietsivä Veera

- Ensimmäinen kysymys nuorilta usein on, että "ketä te ootte ja mistä täällä voi puhua". Emme rupea väkisin kyselemään tietoja vaan menemme nuoren toiveiden mukaisesti. Jos nuori joskus sivuaa jotain ikävää asiaa, voimme toki kysyä, haluaako hän kertoa asiasta lisää, Veera kertoo.

Kaikki keskustelut nuoren ja nettietsivän välillä ovat luottamuksellisia. Keskusteluiden perusteella nuorilla on takanaan rankkoja asioita, kuten mielenterveysongelmia, itsetuhoisuutta, syömishäiriöitä ja koulukiusaamista.

- Jos näkemyksemme suomalaisista nuorista tulisi pelkästään työmme kautta, se olisi aika hurja. Meillä on asiakkaina pieni prosentti Suomen nuorista, jotka voivat todella huonosti, pohtii nettietsivä Jani.

Välillä keskusteluissa on mukana nuoria, joiden pulmat ovat hyvin arkipäiväisiä. Nettietsivät saattavat auttaa nuoria vaikkapa läksyjen tekemisessä tai Kelan asumistukihakemuksien täyttämisessä.

- Ehkä siinä korostuu se, kuinka yksinäisiä jotkut nuoret ovat. Kun ei ole sosiaalista verkostoa, netti on ainoa linkki. Ne ovat sitten iltaisin meidän kanssa täällä ja mietitään niitä koulutehtäviä ja Kelan hakemuksia, Veera sanoo.

Meillä on asiakkaina pieni prosentti Suomen nuorista, jotka voivat todella huonosti.

Nettietsivä Jani

Nettietsivät kokevat saamansa palautteen perusteella, että työllä on suuri merkitys.

- Kun tulee niitä onnistumisen kokemuksia ja huomaa, että nuorella asiat menevät eteenpäin. Se saa jaksamaan, Jani kertoo.

- Palautetta tulee niin lyhytaikaisilta kuin pitkäaikaisiltakin asiakkailta. Joskus jokunen ihana nuori on lähettänyt toimistollemme joulukortteja ja muita kiitoskortteja muistutukseksi. Kyllä siitä tulee aika hyvä mieli, että tietää miten tärkeää työtä tekee, Veera kertoo.

Lue seuraavaksi