1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelit

Fanin ensikommentti GTA V:stä: Pelin maailma käsittämättömän iso

Suomessakin Grand Theft Auto -pelisarjan viidettä osaa jonotettiin yötä myöten.

Kuva: Rockstargames

Suositun Grand Theft Auto -pelisarjan viides osa tuli maailmanlaajuisesti myyntiin tiistain vastaisena yönä. Suomessakin fanit jonottivat peliä pikkutunneille. Yksi jonottajista oli helsinkiläinen Arttu Silvast, joka sai oman kappaleensa yhden maissa yöllä.

Silvast on sarjan pitkäaikainen fani ja hän on pelannut paljon sen edellisiä osia. Jatko-osan odottaminen on kestänyt pitkään, sillä GTA IV ilmestyi vuonna 2008.

- GTA on ehdottomasti vuoden odotetuin peli ja erikoistapaus, Silvast sanoo.

Pelisarja vetoaa varsinkin nuoriin miehiin. Helsingissäkin pelin jonottajista lähes kaikki vaikuttivat olevan iältään 15–30-vuotiaita miehiä.

Laaja pelimaailma

Henkilöhahmot ovat hienosti rakennettuja. Ne saattavat olla rikollisia, mutta eivät läpeensä pahoja - enemmänkin olosuhteiden uhreja.

Arttu Silvast kertoo aloittaneensa pelin pelaamisen heti yöllä, mutta olevansa vielä melko alussa. Yle Uutisten kysellessä ensi vaikutelmia takana oli kolmisen tuntia tehokasta peliaikaa.

Alusta lähtien suurimman vaikutuksen on tehnyt pelin laaja maailma, jossa voi liikkua vapaasti.

- Esimerkiksi kun katselen pelin mukana tullutta karttaa, niin tämä virtuaalimaailma on ihan käsittämättömän iso, Silvast sanoo. Hän arvelee, että pelissä riittää pelattavaa koko syksyksi.

Siinä missä nelososan maailma oli pitkälti kopio New Yorkista, GTA V:ssa pelaaja ohjaa pelihahmoa Los Santosin fiktiivisessä kaupungissa, joka perustuu tosielämän Los Angelesiin. Kaupungin lisäksi pelimaailmaan kuuluu runsaasti maaseutua.

Pelikokemusta hiottu

Silvastin mielestä GTA V:ssä moni asia on kehittynyt aiemmista osista: maailma on laajempi ja käytössä on useampia henkilöhahmoja ja ajoneuvoja. Lisäksi pelimekaniikkaa on hiottu jouhevammaksi. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että pelin kuluessa esiintyy aiempaa vähemmän lataustaukoja. Siirtymät vapaasta kuljeskelusta pelin sisältämiin tehtäviin toimivat saumattomasti ja ilman viiveitä.

Virtuaalimaailma on ihan käsittämättömän iso.

- Se, mikä pelissä vetoaa, on tarina, henkilöhahmot ja musiikki, Silvast summaa.

Pelin alussa pelaaja ohjaa hämärähommia tekevää ghettotyyppiä, joka ajelee tyyliinsä sopivalla autolla ja kuuntelee gangstarappia. Myöhemmin mukaan tulee esimerkiksi keski-ikäinen, Phil Collinsia ja muuta kasarimusaa kuunteleva hahmo.

Silvastin mielestä GTA V:ssa on onnistuneesti yhdistetty monta pelisarjan hyvää puolta. Vanhoista osista on tuotu tuttuja elementtejä: autolla ajellaan edelleen paljon ja tehdään hämärähommia. Pelimekaniikka on pitkälti samanlainen kuin nelososassa. Joitakin yhtymäkohtia löytyy myös Rockstar Gamesin Red Dead Redemption -länkkäripeliin.

GTA V on kielletty alle 18-vuotiailta. Vastaan tulee myös lasten silmille sopimattomia asioita ja karkeaa kieltä. Silvastin mielestä roisin otteen takana on nähtävissä myös jonkinlaista sanomaa.

- Henkilöhahmot ovat hienosti rakennettuja. Ne saattavat olla rikollisia, mutta eivät ikinä läpeensä pahoja – enemmänkin olosuhteiden uhreja. Siinä mielessä peli on jopa yhteiskuntakriittinen useassa kohtaa, Silvast sanoo.