Lenkki päivässä tekee terää satavuotiaallekin

Lilja Pasanen käy päivittäin kävelyllä, lukee säännöllisesti lehdet ja menee hyvillä mielin nukkumaan, jos päivän lopuksi pelataan erä korttia. Harva meistä tekee saman - ainakaan sadan vuoden iässä.

Kotimaa
Aino Viitala seuraa vieressä, kun hänen satavuotias Lilja-äitinsä lukee lehteä.
Aino Viitala seuraa vieressä, kun hänen satavuotias Lilja-äitinsä lukee lehteä.Raila Paavola / Yle

Lilja Pasanen on asunut kodissaan Perhossa vuodesta 1936. Tutuilla teillä sujuvat myös kävelylenkit, joilla seurana on tytär Aino Viitala, vuorovedolla sisartensa kanssa.

Lenkillä käydään vähintään kerran, hyvällä kelillä kaksi ja parhaina saumoina kolme kertaa päivässä. Talvellakin hyvin pidetyllä pyörätiellä pääsee liikkumaan, mutta kovin töppyräisellä kelillä rollaattori ei auta.

Välillä väsymys saa Liljan toistamaan "minä kuolen" -hokemaa. Se ei tytärtä kuitenkaan hätkäytä.

– Siihen on niin tottunut, kun hän kuolee joka päivä sata kertaa, naurahtaa Aino.

Tosissaan väsyessään Lilja saa rollaattorin kyytiä, mutta pitkään häntä ei tarvitse lykkiä, kun oma kävelyinto jo vie voiton.

Korttipelissä ei parane neuvoa

Kuulo on satavuotiaalla jo mennyt huonoksi, mutta lehdet Lilja saa luettua – kunhan teksti on tarpeeksi suurta. Illan päättää kortin lätkiminen, Skippon eli Skip-Bon pelaaminen.

– Me on onnettomat opetettu se pelaamaan...

Se on päivän parhaita hetkiä:

Hän menee hyvillä mielin nukkumaan kun pelaa yhden pelin.

Tytär Aino Viitala

– Hän menee hyvillä mielin nukkumaan kun pelaa yhden pelin, sanoo tytär Aino Viitala.

Kahdestaan peli sujuu, mutta kolmas pyörä sekoittaa kuvion. Ja Lilja hermostuu, jos alkaa neuvoja tulla. Muuten satavuotias ei kyllä turhista hermostu; liika asioiden tinkaaminen saattaa tosin ärsyttää.

Aino Viitala uskoo, että hänen äitinsä pitkän iän salaisuus ovat lähtökohdat ja elintavat: Lilja on ollut nuoresta saakka hyvävoimainen ja kova työntekijä, jolla on ollut terveet elämäntavat.

– Ei luutkaan mene poikki, vaikka kaatuu. Melkein saa sanoa, että litra päivässä menee maitoa, nauraa Aino-tytär.