Lahden robottiparkki etenee vauhdilla

Suomen ensimmäisen parkkirobotin testaus on hyvässä vauhdissa Lahdessa. Automaattisesti toimiva parkkiratkaisu on herättänyt kiinnostusta muuallakin. Lahdessa vastaavanlaista viritellään mm. matkakeskukseen.

tekniikka
Parkkirobotti
Heikki Ahonen / Yle

YIT saneeraa Lahden toriparkkityömaan vieressä asuin- ja liikekiinteistöä.

Kohteeseen tulee maan alle tulee 180 autolle parkkitila, jossa asukkaiden ja liikkeiden työntekijöiden autoja liikutellaan neljässä kerroksessa automaattitekniikan avulla.

Suomen ensimmäisen robottiparkin on määrä olla valmiina ensi kesänä. Sen rakentaminen alkaa vuodenvaihteen jälkeen.

Lahden malli pohjoisen olosuhteisiin

Erilaisia robottiparkkeja tunnetaan maailmalta jo 40-luvulta lähtien.

Lahtelaiskeksinnön kärki suunnattiin helppokäyttöisyyteen ja talviolosuhteisiin. Esimerkiksi valumavedet aiotaan kerätä tehokkaasti talteen.

Parkkirobotti on herättänyt LeanPark Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Järvisen mukaan kiinnostusta muuallakin.

Mitä tiiviimmät keskustat, sitä vetovoimaisemmiksi tällaiset kustannustehokkaat ja tilaa säästävät ratkaisut varmasti tulevat

Juha Helminen

- Tarjouskyselyjä on tullut myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Lahti on ensimmäinen ja täältä saatuja käyttäjäkokemuksia kuunnellaan tarkalla korvalla.

Lahdessa vastaanvanlaista robottiparkkia kaavaillaan myös matkakeskuksen yhteyteen.

- Parhaiten se soveltuu pitkän ja keskipitkän aikavälin pysäköintiin. Mitä tiiviimmät keskustat, sitä vetovoimaisemmiksi tällaiset kustannustehokkaat ja tilaa säästävät ratkaisut varmasti tulevat, kaupungingeodeetti Juha Helminen arvelee.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus