Nokia ja STX saivat jättipotin – valtion tukiaiset yhä kasvussa

Hallitus pyrkii vähentämään yritystukia, mutta todellisuudessa suunta on täysin päinvastainen.

talous
Allure of the Seas -risteilijä rakenteilla STX:n Turun telakalla.
Allure of the Seas -risteilijä viimeisteltävänä STX:n Turun telakalla syksyllä 2010.Yle

Suorien yritystukien määrä kasvoi vuodessa noin 53 miljoonaa euroa. Viime vuonna tukia maksettiin lähes 670 miljoonaa euroa. Suurimpia tukien saajia ovat varustamot Viking Line ja Tallink-Silja. Ja talousahdingossa rämpivät STX Finland ja Nokia.

Varustamojen saaman suuren tuen taustalla on valtion halu turvata merenkulun työpaikat Suomessa. Varustamo saa palautuksena valtiolta verot ja sosiaaliturvamaksut, jotka työntekijät ja työnantaja ovat maksaneet palkoista.

Varustamojen etujärjestön mukaan järjestelmästä luopuminen johtaisi laivojen siirtämiseen muiden EU-maiden lipun alle.

STX:lle yli 10 miljoonaa euroa

STX-telakan kurssin käydessä yhä vastaisempaan tuuleen moni on kysellyt valtiolta tukea korealaisomisteiselle yhtiölle. STX Finland on kuitenkin kärkisijoilla suomalaisten suorien yritystukien saajana.

Viime vuonna STX:lle kertyi valtion suoria yritystukia 10,9 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin tuki oli runsaat kolme miljoonaa euroa. Tukipotti kolminkertaistui vuodessa.

Suomalaisyritysten yhteinen vientiä edistävä Finpro yli kaksinkertaisti saamansa tuen. Finpro pyrkii edistämään omien jäsenyritystensä vientiä ja kansainvälistymistä.

Tuttuun tapaan myös Nokia on sijoittunut korkealle yritystukia saavien listalla. Viime vuonna Nokia keräsi 8,6 miljoonan euron tuet. Jos mukaan lasketaan vielä verkkoyhtiö Nokia Siemens Networks, nousee tuki 13,7 miljoonaan euroon.

Merenkulku on vahvasti edustettuna yritystukien saajien listalla. Öljy-yhtiö Neste Oilin varustamo Neste Shipping keräsi kauppa-alustukea viime vuonna lähes kahdeksan miljoonaa.

Tiedot perustuvat Ylen MOT-ohjelman (toimittaja Kirsi Skön ja informaatikko Janne Ranta) kokoamaan tietokantaan. Luvuissa on mukana vain suorat yritystuet. Niiden lisäksi tukea annetaan esimerkiksi verotuksen keinoin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tarkastele yritystukia maakunnittain


Suurimmat yritystukien saajat vuonna 2012. Suluissa tiedot vuodelta 2011. Voit tarkastella koko maan tai tietyn maakunnan tilannetta.Lähde: MOT-yritystukiaineisto

Jos haluat perehtyä yritystukiaineistoon, voit ladata koko aineiston tämän linkin takaa. Aineistossa ovat mukana kaikki saadut maksatustiedot vuosilta 1997–2012. Aineisto on pääosin yhteismitallinen alkaen vuodesta 2008. Aineiston lisenssi on CC-BY-SA 3.0. Lähteenä mainittava Yle MOT-toimitus.