Sauvakävelijät ja rullaluistelijat katosivat katukuvasta – mitä nyt harrastetaan?

Juoksu, kahvakuula ja crossfit. Nämä liikuntalajit ovat nyt suosittuja. Trenditietoinen taas suorittaa intervalliharjoittelua ja ottaa osaa jokamiehen triathloneihin. Entä miltä kuulostaisi tunti ohjattua burleskia?

Kotimaa
Mies juoksee hiekkatiellä maalaismaisemassa.
Juha-Pekka Inkinen / Yle

Liikunnan nettipalvelu HeiaHeian toimitusjohtaja Jussi Räisänen tietää liikunnan trendit ensimmäisten joukossa. Suomessa palveluun on rekisteröitynyt 200 000 käyttäjää.

Tietokannasta näkyy, kuinka sadat kansalaiset ilmoittavat harrastavana vaikkapa rocket-joogaa, mäkirullalautailua tai burleskitanssia.

- Juoksu on selkeästi aina kärjessä, mutta 90 prosenttia on jotain muuta kuin juoksua. Meitä kiinnostavatkin usein ne, jotka eivät ole ihan top-lajeja. Palveluun uusia lajeja lisätään viikoittain. Paljon on sellaisia, mistä emme ole aikaisemmin kuulleetkaan, Räisänen toteaa.

Suomen suurimman liikuntavälineiden maahantuojan Adidas Suomen markkinointijohtaja Tia Matthews tietää jo nyt kauppiaiden ennakkotilauksista, että yhä useampi ostaa lenkkarit ensi vuonna.

- Juoksu kasvattaa kiinnostustaan koko ajan. Lenkkitossuja ostavat nyt myös sellaiset ryhmät, jotka ovat ennen kammonneet juoksua, Matthews sanoo.

Juoksun suosio ei voi ainakaan johtua suomalaisten kilpajuoksijoiden menestyksen tuomasta huumasta. Kun suomalaiset huippujuoksijat vielä pinkoivat arvokisoissa mitaleita, tavallinen kansa ei juoksua edes harrastanut.

- Nykyään juoksutapahtumat ovat hyvin tuotteistettuja. On hienoa sanoa, että on juossut maratonin. Osallistuminen on elämyksellistä, sanoo valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valon asiantuntija Matleena Livson.

Vanhat lajit uusilla nimillä

Aikuisten liikuntaharrastuksista kolme lajia on edelleen ylitse muiden. Juoksua, pyöräilyä ja kuntosaliharjoittelua suomalaiset ilmoittavat harrastavansa eniten. Jos lunta tulee etelään, on vanha kunnon hiihtokin taas talvella voimissaan.

- Monet vanhat lajit on lämmitetty uudestaan. Niitä on monilla eri nimillä nykyään, mutta kyseessä voi olla ihan se sama, esimerkiksi oman kehon painolla tehty lihaskuntoharjoittelu, Valon Livson toteaa.

Nyt suomalaiset vetävät ja työntävät taas. Niin sanotut toiminnalliset harjoitukset ovat pinnalla. Niissä käytetään laitteita vain vähän. Myös kuntosalit ovat taipumassa toiminnallisuuteen raskaan raudan ja massiivisten laitteiden vaihtoehtona.

Muodissa nyt - niin monta lajia kuin mahdollista

HeiaHeian tietokannasta löytyy monta mukavalta kuulostavaa uutta hittilajia. Bollywood ja reggaeton ovat tanssipuolella nousussa, hikirääkistä innostuvat suorittavat lyhytkestoisia HIIT-treenejä tai muita intervalliharjoitteita.

Oman kiinnostavan ryhmänsä muodostavat liikunnan moniottelijat. Se vasta trendikästä onkin. Yleensä kyse on naisista.

- Meillä on statistiikan mukaan muutama käyttäjä, joilla on yli sadan eri lajin kirjauksia tältä vuodelta. Huipputulos on 105, sanoo toimitusjohtaja Jussi Räisänen.

Suomessa yritykset myös kisaavat siitä, missä firmassa liikutaan monipuolisimmin. Esimerkiksi Soneran työntekijät ovat kirjanneet harrastaneensa 270 eri lajin suorituksia. Monilla työpaikoilla jokamiehen triathlon kuuluu jo kunniatehtäviin.

Ei muotia ilman, että jotkut lajit olisivat täysin pois muodista. Entisistä kansansuosikeista rullaluistelu ei ole enää uskottavaa, zumbaaminen vielä vähemmän. Entiset sauvakävelijätkin ovat nyt juoksijoita.