Erään sähköpostihuijauksen anatomia

Eräänä päivänä minua lähestyi sähköpostitse ”ilmestyskirjan Alex Scant”. Hän tarjosi minulle vakuudetonta lainaa kahden prosentin kokonaiskorolla. Päätin tarttua tarjoukseen.

ilmiöt
Sähköpostihuijarin lähettämä todistus myönnetystä lainasta.
Sähköpostihuijarin lähettämä todistus myönnetystä lainasta.Antti Seppälä / Yle

Otin yhteyttä Alex Scantiksi itseään kutsuvan henkilön minulle lähettämään sähköpostiosoitteeseen, ja täytin lainan hakemiseen vaaditut tiedot. Ne olivat kaikessa yksinkertaisuudessaan:

Nimi: Matti Ensio MeikäläinenOsoite: Poste Restante, VanuatuLainamäärä tarvitaan £100 000Maa: VanuatuLaina kesto: 30 Vuotta

Alex vastasikin jo samana päivänä, lähettäen ilmeisesti Googlen kääntäjällä lähetetyt lainaehdot. Käännöksen jäljiltä ehdoissa ei ollut oikein mitään tolkkua, vaan niissä sanottiin muun muassa, että ”Jättäminen maksaa laina takaisin tässä laskettu aika / jakso, oikeudellinen toimia toteutetaan kantajaa vastaan meidän asianajaja upseeri in_charge immediately_”, ja _” Olen 100% takuu, että kaksi-kolme päivää päästä, että laina Rahasto on valmis siirrettäväksi myös hyväksymispäätös asetetaan ulos vahvistusta teille”.

Laina hyväksytään – pieni siirtomaksu

Seuraavana päivänä Alex jo kirjoittikin, että pyytämäni 100 000 englannin punnan laina oli hyväksytty. He tarvitsivat vain pankkitilini numeron - ja 530 euroa siirtomaksua.

Ilmoitin Alexille, että olen ulosotossa, enkä voi ottaa lainaa vastaan tililleni. Tämä ei haitannut luotottajaa lainkaan. Lisäksi pyysin, että kulut vähennetään lainasummastani, koska minulla ei ole rahaa.

Sähköpostistani näkyy nimeni. Alex oli myöntämässä lainaa ristimänimelläni, vaikka olin hakenut sitä Matti Ensio Meikäläisenä. Kun ilmoitin hänelle, ettei lainaa voi taloudellisten vaikeuksieni vuoksi myöntää ristimänimelleni, sillä viranomaiset ovat tyhjentäneet tilini, ei hänelle ollut mikään ongelma myöntää lainaa tekaistulle nimelleni.

Alex heittää koukun

Pyysin edelleen vähentämään siirtomaksun lainasummasta. Hövelisti tarjosin vielä 500 punnan vähentämistä, mikä ylittää Alexin euromääräisenä pyytämän maksun.

Siitä huolimatta, että lainan myöntäminen varattomalle henkilölle tekaistulla nimelle poste restante -osoitteeseen ei ollut mikään ongelma, siirtomaksua ei missään tapauksessa voinut vähentää lainasummasta, vaan minun olisi ehdottomasti lähetettävä maksu rahana.

Varmemmaksi vakuudeksi Alex liitti viestiinsä mukaan todistuksen myönnetystä lainasta. Se oli kuitenkin nimelle John Doe Ensio

Alleviivasin Alexille edelleen, että olen ulosotossa, ja että jos tililläni näkyy rahaa, ulosotto vie ne. Tästä syystä en pysty myöskään rahaliikenteeseen pankin välityksellä. Että josko kuitenkin siirtomaksu vähennettäisiin lainasummasta.

Edellytin myös lainasumman toimittamista minulle avoimella shekillä.

Lainashekki järjestyy

Alex ryhtyikin järjestelemään asioita, ja laina olikin pian valmiina maksettavaksi Suomeen.

Huijarin kuvakäsittelemä 100 000 punnan shekki.
Huijarin kuvakäsittelemä shekki. Avautuu klikkaamalla isompana.Antti Seppälä / Yle

Muistutin Alexia, että shekin oli määrä tulla lähetetyksi poste restanteen Vanuatulla. Korjaus järjestyikin ripeästi. Tässä vaiheessa aiempi 530 euron siirtomaksu oli muuttunut shekkimaksuksi, joka minun olisi ehdottomasti maksettava.

Muistutin häntä toistuvista pyynnöistäni vähentää maksu lainasummasta. Edelleenkään tämä kohta prosessista ei onnistuisi millään.

Lainanottaja epäilee

Ihmettelin Alexille miten jouheasti kaikki muut asiat paitsi tämä shekkimaksun vähentäminen lainasummasta sujuivat. Muistutin myös, että prosessin tässä vaiheessa hän oli sotkenut nimeni kahteen kertaan, muuttanut eurot punniksi omia aikojaan, kirjoittanut lainapaperit väärälle nimelle ja ollut lähettämässä shekkiä väärään maahan.

Alex vakuutti vilpittömyyttään ja hyvää tahtoaan asiassa, olihan hän sentään pastorikin. Lisäksi hänellä oli jälleen uusia todisteita siitä, että hän todella oli lainaamassa minulle rahaa. Lisäksi Alex epäili, että olen jollakin tavalla huijaamassa häntä.

Hän vastasi, että pankki (HSBC Nigeria), jonka kautta laina hoidetaan, vaatii, että shekkimaksu maksetaan lainan ulkopuolisella rahalla. Vaadin saada tästä pankin virallisen lausunnon.

Huijari sotkee konseptinsa

Alex vastasikin jälleen ripeästi, ja antoi puhelinnumeron, josta voin saada pankin lausunnon. Puhelinnumero johti HSBC:n Taiwanin konttoriin. Ihmettelin Alexille miksi hän ohjasi minut soittamaan Taiwaniin, ja totesin, ettei tämä ollut johtanut minkäänlaiseen selvyyteen shekkimaksuasiassa.

Vastauksessaan Alex totesi vain, että hänen asiointipankkinsaon FIRST HSBC Garki Abuja, mutta ei ottanut mitään kantaa Taiwaniin antamaansa puhelinnumeroon.

Huijarin lähettämä todistus lainasta.
Huijarin lähettämä todistus lainasta.Antti Seppälä / Yle

Shekkimaksusta hän totesi viestissään, että ” Already your loan fund of 100,000.00 pounds has been issued out with cheque and it cannot be re-documented back because the cheque number of 100,000.00 pounds will be differ in cashing your complete fund”, eli suomeksi suurin piirtein, että koska laina on jo myönnetty 100 000 punnalle, sitä ei voitaisi kirjata uudelleen, sillä silloin shekin summa eroaisi lainadokumenttien summasta.

Ilmoitin hänelle lukuisten virheiden synnyttämän syvän epäilykseni hänen toimintaansa kohtaan, ja pyysin linkin suoraan hänen pankkinsa verkkosivuille. Lisäksi kysyin miksi hän asioi kanssani gmail-sähköpostista, eikä edustamansa yrityksen postista.

Vastaukseksi hän lähetti linkin HSBC:n Yhdysvaltain konttoriin, ja sanoi lähtevänsä käymään pääkonttorissa.

Huijaus hajoaa käsiin

Seuraavana päivänä Alex ilmoitti, ettei pankki ollutkaan FIRST HSBC, vaan HSBC Nigeria. Kysyin miksi hän ei ohjannut minua tähän pankkiin vaan Taiwaniin, Yhdysvaltoihin ja toiseen nigerialaiseen pankkiin. Samalla kysyin hänen edustamansa lainayhtiön verkkosivuja.

Alex pyysi edelleen lähettämään 530 puntaa, ja ohjasi minut osoitteeseenhomeequityloans.org (siirryt toiseen palveluun), jota hän väitti edustamansa yrityksen verkkosivustoksi. Pikaisella vilkaisullakin selvisi, etteivät kyseessä ole minkäänlaisen yrityksen verkkosivut, vaan tiedonjakoon keskittynyt sivusto.

Huijari lähetti kuvan "henkilökortistaan".
Huijari lähetti kuvan "henkilökortistaan".Antti Seppälä / Yle

Ilmoitin alkavani kyllästyä tulemaan linkkailluksi ympäri maailmaa täysin hyödyttömille verkkosivuille, ja kysyin lähettäisikö hän 530 puntaa jollekulle, joka on hoitanut asioita niin leväperäisesti kuin hän.

Vastaukseksi Alex lähetti kuvan ”henkilökortistaan”, ja totesi, että ”miehen mitta ei ole se miten hän makaa mukavina aikoina, vaan se miten hän seisoo vaikeina aikoina”.

Ehdotin, että hän maksaa shekkimaksun, ja saa palkkioksi viisi prosenttia lainasummasta. Sillä eihän miehen mitta ole se miten hän makaa mukavina aikoina, vaan miten hän seisoo vaikeina aikoina…

Laina perutaan

Yli viikkoon ei Alexista kuulunut mitään. Sitten: ”Parahin Matti Ensio Meikäläinen. Olkaa tietoinen, että 100 000 punnan lainanne on peruttu, koska ette maksaneet shekkimaksua”.

En voinut vastustaa kiusausta, vaan kerroin Alexille tienneeni koko ajan hänen olevan huijari, ja että olin ollut hyvinkin huvittunut hänen lähettämistään ”dokumenteista”.

Hän vastasi: NEVER INTERESTED ME OKAY.(En ollut koskaan kiinnostunut, okei).

Kaikkiaan pastori Alex Scant -nimellä esiintynyt sähköpostihuijari lähetti minulle yli 30 viestiä.