Pakistanilainen päähän ammuttu tyttö ja Snowden ehdolla Saharov-palkinnon saajiksi

Pakistanilainen teinityttö Malala Yousafzai on ennakkosuosikki, koska parlamentin kolme suurinta ryhmittymää tukevat hänen ehdokkuuttaan.

Ulkomaat
Malala Yousafzai ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon Yousafzain syntymäpäivänä 12. heinäkuuta YK:n päämajalla New Yorkissa.
Pakistanilainen tasa-arvoaktivisti Malala Yousafzai ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon heinäkuussa 2013 YK:n päämajassa New Yorkissa.Justin Lane / EPA

Pakistanissa viime vuonna päähän ammuttu teinityttö Malala Yousafzai ja amerikkalainen tietovuotaja Edward Snowden ovat ehdolla Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinnon saajiksi.

Pakistanilainen Yousafzai, jota Taliban-taistelijat ampuivat koulumatkalla päähän viime vuoden lokakuussa on ennakkosuosikki, koska parlamentin kolme suurinta ryhmittymää tukevat hänen ehdokkuuttaan.

Yhdysvaltain tiedustelun laajan tietoverkkovakoilun paljastanutta Snowdenia tukevat EU-parlamentin vihreät ja äärivasemmisto.

Ehdolla palkinnon saajaksi ovat myös muun muassa Istanbulin Taksim-aukion kesäkuisen protestien takana ollut aktivistiryhmä, etiopialaiset journalistit Reeyot Alemu ja Eskinder Nega, valkovenäläinen toisinajattelija Ales Beliatski ja vankilassa istuva venäläinen öljymiljardööri Mihail Hodorkovski.

Ehdolla on myös uutiskanava CNN:n maailmanlaajuinen mediakampanja ihmiskauppaa vastaan.

Palkinnon saaja julkistetaan lokakuussa.

Viime vuonna Saharov-palkinto annettiin iranilaiselle elokuvaohjaajalle ja juristille.

Aiempina vuosina 50 000 euron arvoisen palkinnon ovat saaneet muun muassa Etelä-Afrikan apartheidia eli rotuerottelua vastustanut Nelson Mandela ja YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan.

Lähteet: AFP