Oinonen esitti epäluottamusta pääministerille

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen esitti epäluottamusta pääministeri Jyrki Kataiselle (kok.) Himas-selvityksen takia. Oinosen mukaan Himas-tutkimuksessa on kyse koplauksesta ja veronmaksajien rahojen tuhlaamisesta.

Kotimaa
kansanedustaja Pentti Oinonen
Yle

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen esitti epäluottamuslausetta pääministeri Jyrki Kataiselle (kok.) tiistai-iltana. Esitystä kannatti myös muutama perussuomalaisten kansanedustaja, kuten Teuvo Hakkarainen ja Jussi Halla-aho.

Oinosen mielestä Katainen ei nauti eduskunnan luottamusta filosofi Pekka Himaselta tilatun tulevaisuusselvityksen takia.

Todennäköisesti pääministeri saa kansanedustajien luottamuksen, kun siitä torstaina äänestetään.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ratkaisi syyskuun alussa, ettei Himasen tutkimuksen tilauksessa toteutunut hyvä hallinto. Oikeuskanslerin mukaan tutkimus olisi pitänyt kilpailuttaa.

Oinosen piti esittää epäluottamusta pääministerille jo viime perjantaina, mutta istunto keskeytettiin ennen kuin hän pääsi puhumaan. Ennen tämänpäiväistä istuntoa Oinonen toimitti tiedotusvälineille puheen, jossa hän sanoo, että 700 000 euroa maksaneen Himas-tutkimuksen kilpailuttamatta jättämisessä on kyse koplauksesta ja veronmaksajien rahojen tuhlaamisesta.

- Jättämässäni epäluottamuslause-esityksessä ei ole kyse henkilökohtaisesta ajojahdista pääministeri Jyrki Kataista kohtaan, vaan kyse on periaatteesta. Jo SMP:n ajoilta saakka olemme tuominneet rötösherrat, seteliselkärankaiset, vallan väärinkäyttäjät ja taistelleet hyvän hallintotavan puolesta, Oinonen sanoo.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on aiemmin yksimielisesti katsonut, ettei pääministeri Katainen menetellyt asiassa lainvastaisesti. Tänään epäluottamuslausetta kannatti myös Vesa-Matti Saarakkala (ps.), joka on perustuslakivaliokunnan jäsen.

- Perustuslakivaliokunnan päätös ei tarkoita sitä, etteikö pääministerin luottamusta asiassa voitaisi äänestyksellä mittauttaa eduskunnassa, jonka päätökset ovat poliittisia, Saarakkala sanoi tiedotteessa.

Oinosen epäluottamusesitys käsiteltiin perussuomalaisten ryhmässä viime torstaina. Silloin perussuomalaiset päätti, ettei se ryhmänä tue Oinosta epäluottamuslauseen esittämisessä.

Lähteet: Yle Uutiset