Neljä vanhusta katoaa Suomessa joka päivä

Muistisairaiden vanhusten määrä kasvaa jatkuvasti väestön ikääntyessä. Samalla lisääntyvät myös muistisairaiden katoamiset.

Kotimaa
Kaksi vanhusta kävelyllä hoitokodin pihalla
Antti Eintola / Yle

Komisario Stefan Sundqvist kertoo, että muistisairaiden vanhusten katoamiset työllistävät poliisia jo aika paljon. Vanhusten etsintä on poliisille jo arkipäivää.

- Esimerkiksi täällä Varsinais-Suomessa poliisi osallistuu muistisairaiden vanhusten etsintään viikottain. Ja joka kuukausi on maakunnassa myös suuretsintöjä, joissa on vapaaehtoisetsijöitä ja helikoptereitakin mukana, Stefan Sundqvist sanoo.

Sundqvistin mukaan suurin osa vanhuksista löytyy muutaman tunnin sisällä, mutta joka vuosi myös muutama vanhus jää kokonaan löytämättä.

Soitto hätäkeskukseen mahdollisimman pian

Komisario Stefan Sundqvist kehottaa omaisia ottamaan hätäkeskukseen yhteyttä mahdollisimman pian, kun varmistuu, että vanhus on kadonnut.

- Ei kannata viivytellä katoamisilmoituksen kanssa, jos kyseessä on muistisairas ihminen. Varsinkin kylmemmällä aika on niin arvokas asia, että sitä ei ole hukattavaksi, Stefan Sundqvist kertoo.

Muistisairaat hakeutuvat usein tuttuihin paikkoihin

Komisario Stefan Sundqvist kehottaa omaisia miettimään, minne vanhus olisi voinut mennä.

- Usein nämä muistisairaat henkilöt hakeutuvat tuttuihin paikkoihin. Esimerkiksi asuinalueelle, jossa he ovat joskus aiemmin asuneet, opastaa Stefan Sundqvist.

Muistisairaiden määrä kasvaa koko ajan

Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sdp) kertoo, että kadonneista vanhuksista tehdään nykyään maanlaajuisesti noin 1 500 katoamisilmoitusta vuodessa. Se on keskimäärin neljä päivässä.

Erityisen huolestunut Mäkisalo-Ropponen on siitä, että sivulliset eivät uskalla tai halua puuttua yksin harhaileviin vanhuksiin.

- Jos näkee yksin harhailevan vanhuksen, esimerkiksi talvella kesävaatteissa olevan vanhuksen, niin kyllä siihen sivullisten pitäisi reagoida, kehottaa Merja Mäkisalo-Ropponen.