1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koulusta ylijäävää ruokaa myydään 1,5 eurolla

Jyväskylässä kokeillaan pienentää koulussa ylijäävän ruoan määrää myymällä sitä edullisesti. Esimerkiksi maanantaina Vaajakummun koululta ylijääneestä nakkikastikkeesta riitti lounasta kymmenelle ulkopuoliselle.

kouluruoka, oppilaita, makaroni
Jyväskylässä on keksitty toimiva konsepti vähentää laskiin menevän ruoan määrää. Ylijäänyttä kouluruokaa tarjoillaan pikkurahalla.

Jyväskylästä Vaajakummun koululta voi saada hyvin edullista lounasta. Koulussa myydään kokeiluluontoisesti ylijäänyttä kouluruokaa hävikin vähentämiseksi. Lounaan hinta on vaivaiset 1,5 euroa.

- Ruokaa joudutaan valmistamaan oppilaille aina varman päälle siten, että ruoka ei saa loppua kesken. Linjastoihin jää aina pikkuisen ruokaa, ja kun ruokaa tarjoilevia paikkoja on paljon, niin siitä kertyy ylijäävää ruokaa mittava määrä varsinkin vuositasolla, perustelee kokeilua Aamu-tv:n haastattelema, Jyväskylän kouluihin ruokaa laittavan Kylän Kattauksen palvelupäällikkö Paula Puikkonen.

"Kymmenelle onnelliselle nakkikastiketta"

Puikkosen mukaan koulujen ruokahävikin pienentämiseksi on tehty valtavasti työtä jo aikaisemminkin. Pieniä määriä ruokaa jää kuitenkin edelleen päivittäin hyödyntämättä.

- Maanantaina oli nakkikastiketta, jota varattiin 35 kiloa noin 500 oppilaan koululle. Sitä jäi puolitoista litraa, ja kyllä siitä kymmenen onnellista koulun ulkopuolista ihmistä sitten sai nakkikastikkeen perunoilla, Puikkonen mainitsee.

- Kokeilukoulussa lähiseudun asukkaat ovat voineet käydä ruokailemassa. Perimme sen 1,5 euroa maidosta, leivästä ja levitteestä, koska haluamme tarjota kokonaisen aterian, mutta se pääruoka on periaatteessa ilmainen.

Kokeilua halutaan laajentaa

Kylän Kattaus on saanut hyvää palautetta kokeilusta.

Kouluruoka herättää usein keskustelua, mutta nyt kaupunkilaiset voivat itse käydä toteamassa, että miten hyvää ruoka on.

Paula Puikkonen

- Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä. Me myimme ruoan ensin eurolla, mutta asiakkaat sanoivat, että liian halvalla myymme. Kouluruoka herättää usein keskustelua, mutta nyt kaupunkilaiset voivat itse käydä toteamassa, että miten hyvää ruoka on, Puikkonen kehottaa.

Hän toivoo, että kokeilua jatketaan ja se laajenee muihinkin kouluihin.

- Olemme keskustelleet sen laajentamisesta, sillä toimitamme ruokaa yli sataan keittiöön.