Sarjakuvataiteilija heittäytyy luonnon armoille Anti-festivaaleilla

Sarjakuvataiteilija ja kirjailija Jyrki Heikkinen viettää viikon saaressa kolmen muun eri alojen taiteilijan kanssa. Mitä siitä seuraa? Se selviää Kuopiossa järjestettävillä nykytaiteen Anti-festivaaleilla.

kulttuuri
Sarjakuvataiteilija piirtää karttaa.
Anja Hiltunen / Yle

Ajatuksia herättävistä sarjakuvistaan ja muista töistään tutulla kuopiolaisella kirjailijalla ja kuvataiteilijalla Jyrki Heikkisellä on edessään saariretki.

Hän viettää viikon Hietasalon saaressa valokuvataiteilija Nanna Hännisen, elektronista musiikkia esittävän Aavikko-yhtyeen kosketinsoittajan Tomi Kososen ja fyysisen liikkeen kanssa työskentelevän walesilaisen taiteilija Simon Whiteheadin kanssa.

Kyse ei ole huviretkestä vaan taiteilijaporukan telttareissu liittyy Kuopiossa järjestettävään kansainväliseen nykytaiteen Anti-festivaaliin. Savonlinnassa ollessaan Heikkinen oli mukana joissakin poikkitaiteellisissa projekteissa, mutta muuten hän ei ole kovin paljon tehnyt yhteistyötä muiden taiteilijoiden kanssa.

- Anti menee esittävän taiteen puolelle, mikä on minulle uutta, Heikkinen kertoo.

Taiteilijoiden on tarkoitus saada aikaan jotain yhteistä, jossa näkyy jokaisen yksilöllinen panostus. Heikkinen aikoo olla mukana sanataiteellaan.

- Joitakin suunnitelmia siitä on, mutta vielä ei tiedä, mitä siitä tulee, Heikkinen sanoo.

Runous johdatti taiteen tekemiseen

Jyrki Heikkinen ei vielä lukiossa tiennyt, mikä hänestä tulee.

- Lukiossa oli vaikea nähdä itseä missään ammatissa ja ammatinvalinta oli vaikeaa. Tilannetta jatkui vuosikausia. Tein kaikenlaista pätkätyötä. Myöhäisemmällä aikuisiällä vasta rohkaistuin ja ymmärrystäkin tuli ehkä lisää ja pikkuhiljaa aloin siirtyä taiteen alueelle. Ensin tuli runous, sitten sarjakuva ja kuvataide pikkuhiljaa, Heikkinen kertoo.

Heikkinen julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa Riemupolitiikan hautajaiset vuonna 1984. Mutta onko Heikkinen enemmän kuvataiteilija kuin kirjailija? Tämä on kysymys, jota hän itsekin pohtii usein, mutta on sivuuttanut kysymyksen.

Näen itseni taiteilijana, joka tekee monenlaisia asioita.

Jyrki Heikkinen

- Näen itseni taiteilijana, joka tekee monenlaisia asioita.

Nopeita pyrähdyksi ja surrealismia

Heikkinen kuvaa itseään verkalleen liikkuvaksi tekijäksi. Tilanteisiin heittäytyjäksi hän ei tunnustaudu, paitsi että viimeaikaisessa, kuvaan liittyvässä tekemisessä on ollut myös nopeita pyrähdyksiä.

Heikkistä kuvataan surrealistikseksi tekijäksi. Hänen töissään on merkityksellistä myös outous. Tarinoissa on salaisuuden kerros, joka kulkee pinnan alla tai sivussa.

Juuri nyt Heikkisellä on monta rautaa tulessa. Hänen yksityisnäyttelynsä helsinkiläisessä Galleria Jangvan Studiossa päättyi juuri. Heikkinen on kaavaillut Kuopioon kirjakauppa Rosebudiin näyttelyä uusista kollaaseistaan.

Vuoden vaihteessa tai ensi vuoden alussa Heikkisen on tarkoitus tehdä ranskalaiselle Le Garage L.-grafiikanpajalle pieni julkaisu. Huhtikuussa on ryhmänäyttely ”Mistä tulet” Seinäjoen taidehallissa.

-Latvialaiselle kuš! komiksi (siirryt toiseen palveluun) -kustantajalle teen sarjakuvalehden ensi syksyksi.

Heikkinen on kehitellyt myös uudentyyppistä, kuvarunoon liittyvää runoprojektia.

-Aiheet kaikissa näissä töissä menevät ajattomuuden puolelle, Jyrki Heikkinen kertoo.