Hyppää sisältöön

Alppikadulle avataan uusittu yksikkö asunnottomille

Helsingin Pelastusarmeija on tehnyt mittavan remontin Alppikadun asunnottomien asuntolaan. 1970-luvun ahdas koppimiljöö on muuntunut 80 asunnon pienkodeiksi.

Suomen suurinta asuntolaa korjataan asunnottomien yksiöiksi Helsingissä. Kuva: YLE

Pelastusarmeijan säätiön Alppikadun asumispalveluyksikön toiminta käynnistyi tänään vuoden kestäneen peruskorjauksen jälkeen. Entinen 240-paikkainen asuntolarakennus muuntui 80 pienasunnon kerrostaloksi. Nyt asukkaiden tukena työskentelee ympäri vuorokauden henkilökuntaa. Samalla vanha miestenasuntola on historiaa. Jatkossa yksikössä on myös naisia ja pariskuntia. Pelastusarmeijan asumispalveluiden johtaja Eero Untamala on mielissään uusista tiloista.

-Olen älyttömön iloinen. Nyt on kunnia tarjota koti pitkäaikaisasunnottomille.

Oikeaan suuntaan on menty

Untamalan mukaan viimeisten vuosien aikana on tehty paljon asunnottomuuden poistamiseksi, mutta poistunut se ei ole. Seuraava haaste on jo ovella. Untamala kehottaa seuraavaksi tarttumaan jo näköpiirissä olevaan uusasunnottomuuteen. 

Alppikadun asumispalveluyksikössä sovelletaan niin kutsuttua asunto ensin -periaatetta, jonka mukaan asunnottomuuteen usein kytkeytyvien ongelmien ratkaisu alkaa asumisen turvaamisesta. Alppikadulla asukkaat osallistuvat myös asuntolan arjen pyörittämiseen. Tällä halutaan asukkaiden kantavan vastuuta arjesta.