Huono sää verottaa Euroopan viinisatoa

Yhdysvaltalainen taloustieteilijä uskoo, että monen eurooppalaisviinin hinta nousee, kun taas hyviä satoja odottavassa Yhdysvalloissa viinit voivat halveta.

Ulkomaat

Sateinen, tuulinen ja kylmä kesä verottaa tänä vuonna Euroopan viinintuotantoa. Esimerkiksi Ranskassa sadosta on tulossa yksi viime vuosikymmenten huonoimmista. Huono sato voi tietää monien eurooppalaisviinien hinnannousua, kun taas Yhdysvalloissa tilanne on päinvastainen.

Viinitalouteen erikoistunut James Thornton Michiganin yliopistosta odottaa, että yhdysvaltalaisten viinien hinta voi laskea, sillä toisin kuin Euroopassa Yhdysvalloissa lämmin sää on monin paikoin hellinyt viininviljelmiä. Tämä tarkoittaisi sitä, että yhdysvaltalaisviinit halpenisivat myös suhteessa eurooppalaisiin.

Myös Itävallassa ja Kreikassa ongelmia

Ranskassa maatalousministeriön alainen FranceAgriMer arvioi, että tämän vuoden sadosta tulee yksi huonoimmista 40 vuoteen. Sen kylmä sää ja rankkasateet ovat verottaneet sekä viinirypäleiden määrää että laatua.

Burgundin alueella heinäkuussa tulleet raesateet paitsi tuhosivat satoa myös vahingoittivat viiniköynöksiä. Muutamia viikkoja myöhemmin raesateita saatiin Bordeaux'ssa.

Huono sää on tehnyt tuhoja viininviljelmillä myös Itävallassa ja osissa Kreikkaa. Kuitenkin esimerkiksi Pohjois-Kreikassa, jossa sadonkorjuu ei ole aivan vielä alkanut, kaikki näyttää hyvältä.

Myös osissa Espanjaa ja Italiaa viljelijät ovat tyytyväisiä satonsa runsauteen. Sato vain myöhästyy pari viikkoa.

Esimerkiksi Italian Umbriassa sijaitsevaa viinitarhaa johtava Marco Caprai sanoo uutistoimisto Reutersille, että hän odottaa saavansa noin puolet enemmän rypäleitä kuin viime vuonna. Laadultaan hän odottaa tasapainoisia viinejä.

Yhdysvaltain sato etuajassa

Yhdysvalloissa viininviljelijät ovat sen sijaan korjaamassa satoaan pari, kolme viikkoa etuajassa.

- Tämä vuosi ei ole yhtä täydellinen kuin viime vuosi. Mutta sato näyttää tänä vuonna hyvältä, sanoo Chris Howell, joka edustaa Napa Valleyssa sijaitsevaa viinitarhaa.

Lähes ennätyskuuman kesän kokeneessa Washingtonin osavaltiossa kuumuus on paitsi aikaistanut satoa myös johtanut siihen, että rypäleet ovat tavallista pienempiä ja vahvemman makuisia.

Lähteet: Reuters