1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uimarannat

Rauman Lillonkarin uimakielto purettiin - bakteerien alkuperä jäi edelleen epäselväksi

Lillonkarin uimaranta laitettiin uimakieltoon elokuun alussa, koska vesinäytteessä uimavedessä todettiin korkea suolistoperäisten eneterokokkien pitoisuus. Tässä kuussa otettujen näytteiden perusteella uimaveden laatu on korjaantunut.

uimarannat

Rauman kaupungin ympäristöterveydenhuollon johtaja on purkanut Lillonkarin rantasaunan uimarannalle elokuun alussa asetetun uimakiellon.

Uimakiellon syynä oli uimavedestä otetuissa vesinäytteissä todettu korkea suolistoperäisten enterokokkien pitoisuus. Lillonkarin uimarannalta tässä kuussa otetuissa näytteissä suolistoperäisten enterokokkien pitoisuus oli selvästi alle sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa asetetun raja-arvon. Näytteiden perusteella uimaveden laatu on korjaantunut.

Syytä selvitetään edelleen

Syytä enterokokkipitoisuuden nousulle on selvitetty yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Lillonkarin uimaranta on ollut mukana tänä kesänä alkaneessa tutkimusprojektissa, jossa selvitetään vesissä esiintyvien enterokokkien lajistoa sekä kampylobakteerien, norovirusten ja adenovirusten esiintymistä uimavedessä. Tutkimusprojektin tavoitteena on selvittää uimarantavesien laatupoikkeamiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä.

Suolistoperäisten enterokokkien runsasta esiintymistä uimavedessä pidetään merkkinä uimaveden ulosteperäisestä saastumisesta. Ulosteperäiseen saastumiseen liittyy yleensä myös ihmisten ulosteissa varsin yleisesti esiintyvien noro- ja adenovirusten tai eläinten ulosteissa yleisesti esiintyvien kampylobakteereiden esiintyminen.

Alustavien tutkimustulosten mukaan Lillonkarin uimarannalta otetuissa näytteissä ei ole todettu noro- tai adenoviruksia eikä kampylobakteereita.

THL jatkaa näytteiden tutkimista edelleen ja raportoi tutkimustuloksista myöhemmin. Tutkimusprojekti mahdollisesti jatkuu myös ensi vuonna.

Lue seuraavaksi