Hyppää sisältöön

Nettikysely: Lapset kuvaavat kännykällään luontoa ja arkisia kohteita

Aikuiset eivät ole kiinnostuneita siitä, miten lapset käyttävät kännykkää, uskovat 8 - 11-vuotiaat.

8 - 11-vuotiaat kuvaavat kännykällään eniten luontoa, eläimiä ja arkista ympäristöään, ilmenee Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella tehdystä nettikyselystä.

Yli 300 lasta vastasi nettikyselyyn, jossa heitä pyydettiin kertomaan kohteista, joita he olivat kuvanneet tai videokuvanneet. Lisäksi opettajainkoulutuksen mediakasvatuksen tutkimusryhmä haastatteli 17 lasta eri puolilta Suomea. Kuvauskohteet olivat kaikilla aika samanlaisia.

Tutkimuksesta vastaavan dosentti Sara Sintosen mukaan kuvia ei juuri jaeta, vaan niitä katsellaan enimmäkseen itse ja jonkin verran kavereiden kanssa. Myös vanhemmille saatetaan näyttää kuvia tai videoita. Sosiaalisessa mediassa niitä ei vielä jaeta.

Kamera kääntyy enemmän itseen ja kuvia ryhdytään jakamaan sosiaalisessa mediassa noin 11 - 12-vuotiaana. Lapset ovat kuitenkin erilaisia ja yleistäminen on vaikeaa, Sintonen sanoo.

Vanhemmat hankkivat kännykän lapselle usein turva- ja yhteydenpitovälineeksi, eivätkö he ole jyvällä siitä, miten kännykkää käytetään. Lapset kokevat myös, etteivät aikuiset ole kiinnostuneita.

Vanhempien pitäisi Sintosen mukaan käydä keskustelua soveliaista ja sallituista kohteista jo kun lapset ovat reilusti alle kouluikäisiä. Tuolloin vanhempien on hyvä pohtia kuvaamisen etiikkaa ja sitä, miten kuvia kannattaa jakaa.

- Jos taustalla on hyvää mediakasvatuspuhetta ja kannustusta omaan tuottamiseen, ja jos aikuiset osoittaisivat kiinnostusta lasten luovaa toimintaa kohtaan, niin se myös vähentää riskikäyttäytymistä, uskoo Sintonen.

.
.