1. yle.fi
  2. Uutiset

Opettajien pakkolomat päättyivät Kouvolassa

Monesta koulusta kerrotaan, että puolet pienempi opettajamäärä teki oppilaista levottomampia ja lisäsi opettajien stressiä. Kouluissa pelätään, että lomautuksen vaikutukset näkyvät vielä tulevina viikkoina.

Kotimaan uutiset
Koulu verkkoaidan takana
Yle / Anna Huittinen

Opettajien pakkolomat ovat päättyneet Kouvolassa. Monesta koulusta kerrotaan, että oppilaat ovat olleet levottomampia lomautusten aikana, jolloin vain puolet opettajista on ollut töissä.

Esimerkiksi Tornionmäen koulussa oppilaat väsyivät varsinkin lomautusjakson loppuvaiheessa, kertoo rehtori Antti Pasi.

– Työskentely ei ollut niin intensiivistä kuin olisi voinut olla. Jouduimme vähän patistamaan työntekoon lomautusten loppuvaiheessa, Antti Pasi kertoo.

Puolet pienempi työntekijämäärä on vaikuttanut myös opettajiin ylimääräisenä stressinä. Tästä huolimatta opettajien sairauslomat eivät ole kasvaneet pakkolomien aikana, uskoo Opetusalan ammattijärjestön paikallinen asiamies Ari Häkkinen.

– Päinvastoin uskon, että opettajat ovat menneet töihin, jos vain ovat pystyneet liikkumaan, kertoo Ari Häkkinen, joka työskentelee itse luokanopettajana Voikkaan koululla.

Varmaan syyskuun loppuun mennessä pääsemme normaaliin työskentelyyn.

Antti Pasi

Kouluissa pelätään, että opettajien lomautukset heijastuvat koulunkäyntiin vielä lomautusjakson jälkeenkin. Lukuvuosi käynnistyi lomautusten suunnittelulla ja jatkui lähes kolme viikkoa kestäneillä pakkolomilla.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lukuvuosi aloitetaan vähän kuin uudelleen alusta. Nyt katsotaan, mitä oppilaat osaavat ja ovatko jotkut jääneet jälkeen opetuksessa. Varmaan syyskuun loppuun mennessä pääsemme normaaliin työskentelyyn, Tornionmäen koulun rehtori Antti Pasi arvioi.

Kouvola lomautti opettajat lähes kolmeksi viikoksi elo- ja syyskuun aikana, ja viimeinen lomautusjakso päättyi keskiviikkona.

Lue seuraavaksi