Asetarkastajat palaavat Syyriaan

Kiistely iskijästä on saanut maailmanpoliittiset mittasuhteet. YK:n kemiallisten aseiden tarkastajat käyvät uudestaan Syyriassa selvittämässä eri väitteitä hallituksen ja opposition toiminnasta.

Ulkomaat

YK:n asetarkastajat matkustavat jälleen kerran Syyriaan. Ryhmää johtava ruotsalainen Åke Sellström kertoi keskiviikkona, että päivämääriä ei vielä ole lyöty lukkoon.

– Kyllä, olemme palaamassa Syyriaan. Suunnitelmamme eivät ole vielä valmiit, Sellström sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kemiallisten aseiden tarkastajat matkustivat Syyriaan elokuussa kahdeksi viikoksi. He löysivät laajaa näyttöä sariinikaasun käytöstä. Tutkijoiden selvitystä maanantaina esitellyt pääsihteeri Ban Ki-moon ei ottanut kantaa siihen, käyttivätkö kaasua hallituksen joukot vai kapinalliset.

Myös Sellström tähdentää nyt, ettei syyllisen selvittäminen ole asetarkastajien tehtävä.

– YK:n pääsihteerille on esitetty kummastakin osapuolesta väitteitä maaliskuusta lähtien, Sellström sanoo. Tehtävänä on uudella matkalla tutkia niitä.

Myös maaliskuussa epäiltiin kemiallista iskua Syyrian Aleppossa.

Kiistely kemiallisten aseiden käyttäjästä on saanut maailmanpoliittiset mittasuhteet.

Syyrian suurin tukijavaltio Venäjä kertoi maanantaina saaneensa aineistoa, joka viittaisi kapinallisten käyttäneen Syyriassa kemiallisia aseita.

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska puolestaan katsovat, että YK-raportin pohjalta vain Syyrian hallitus saattoi olla elokuun sariini-iskun takana. Yhdysvaltain YK-suurlähettilään mukaan Syyrian hallituksella on sariinia, mutta ei ole mitään todisteita siitä, että oppositiolla olisi sitä.

Syyrian sisällissodassa on kuollut yli 100 000 ihmistä aktivistien ja YK:n arvioissa. 7 miljoonaa on joutunut pakenemaan kodeistaan taistelujen runtelemassa maassa.

Lähteet: AFP, AP, Itar-Tass