Syyttäjä: Marjanpoimijoiden rikosilmoitusta ei tutkita

Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän Ilpo Lehto on päättänyt lopettaa esitutkinnan thaimaalaisten marjanpoimijoiden tekemästä rikosilmoituksesta ihmiskaupasta. Lue syyttäjän päätös kokonaisuudessaan täältä.

Kotimaa
Thaimaalaiset marjanpoimijat kantavat marjasankoja metsässä.
Antti Kolppo / Yle

50 thaipoimijan ryhmä teki asiamiehensä Ville Hoikkalan välityksellä marjayritys Ber-Exiin toimitusjohtaja Kari Jansaa vastaan rikosilmoituksen viikko sitten Saarijärven poliisille. Jansaa syytettiin ilmoituksessa ihmiskaupasta ja erehdyttämisestä.

Syyttäjän mukaan jutun esitutkinnassa ei saataisi näyttöä ihmiskaupasta tai muusta rangaistavasta teosta, vaikka esitutkinta tehtäisiin loppuun saakka. Syyttäjä pitää varsin todennäköisenä, että asiassa jätettäisiin syyte nostamatta näyttämättömänä.

Päätöksen mukaan ihmiskaupan tunnusmerkistö edellyttäisi, että pomija ei voisi muuta kuin alistua tilanteeseen. Lisäksi poimijoita olisi pitänyt lähtökohtaisesti erehdyttää työn luonteesta ja laadusta. Käytännössä poimijoiden olisi pitänyt menettää vapautensa, jotta merkistö täyttyisi. Lisäksi merkistö edellyyttää esimerkiksi pakkotyön teettämistä.

Syyttäjän mukaan asiassa on tullut ilmeiseksi, että poimijoille on annettu vähintäänkin kohtuullinen määrä ennakkoinformaatiota olosuhteista. Lisäksi poimijoilla on ollut käytössään autot ja heitä on kehotettu pitämään passit mukanaan. Syyttäjä katsoo, että heidän liikkumisvapautensa on turvattu.

Myös työn luonteen on luonnostaan katsottu olleen poimijoiden tiedossa. Syyttäjä tuo esille myös sen, että poimijoiden mukana on ollut henkilöitä, jotka ovat jo aiempina vuosia olleet poimintamatkoilla, joten asiassa on olemassa myös kokemusperäistä tietoa.

Syyttäjä muistuttaa, että päätös ei estä asianosaisia käyttämästä omaa syyteoikeuttaan, eikä vapauta mahdollisesta vahingonkorvausvelvollisuudesta.

Syyttäjän päätös pdf-tiedostona (siirryt toiseen palveluun)