Hyppää sisältöön

Heinäluoma: Siinä se on edessämme, kuntauudistuksen haamu

Toisinaan parjattu ja joskus taas ihailtu konsensuksen kulttuuri juontaa juurensa vuoden 1863 valtiopäiville, sanoo eduskunnan puhemies.

Kuva: Yle

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma on vedonnut Suomen parlamentaariseen historiaan nykypäivän erimielisyyksien sopimiseksi.

Heinäluoma sanoi eduskunnan juhlaistunnossa keskiviikkona, että sopimisen kulttuurin alkujuuri on vuoden 1863 valtiopäivillä. Hän huomautti, että päätösten tekemiseen tarvittiin tuolloin vähintään kolmen säädyn hyväksyntä, kun säätyjä oli valtiopäivillä neljä.

Tämä johti Heinäluoman mukaan siihen, että säädyt oppivat nopeasti yhteistoiminnan merkityksen.

Historia voi joskus hämmentää.

Eero Heinäluoma

- Historia voi joskus hämmentää. Asioita, joita olemme itse ajatelleet keksineemme pitkällistenkin pohdintojen tuloksena, voivat olla tunnettuja vuosikymmeniä, jopa 150 vuotta sitten, Heinäluoma sanoi.

Heinäluoman mukaan Suomessa toteutettiin 150 vuotta sitten historian suurin kuntauudistus, kun kunnat erotettiin seurakunnista. Tämä johti myöhemmin kunnalliseen itsehallintoon, minkä jäljet ovat nykyisten päättäjien edessä.

- Siinä se on edessämme vielä tänäänkin, tuo kuntauudistuksen haamu, Heinäluoma totesi juhlapuheessaan.

Puhemiehen mukaan nykypäivän kuntauudistuksessa tarvitaan samaa yhteensovitusmenettelyä kuin vuoden 1863 valtiopäivillä.

Juhlarahasto venäjän kielen opiskelemiseen

Suomen suuriruhtinaskunnan valtiopäivät alkoivat kokoontua säännöllisesti 150 vuotta sitten. Venäjän keisari Aleksanteri II avasi tuolloin valtiopäivät.

Suomeen perustetaan juhlavuoden kunniaksi rahasto, josta aletaan tukea Venäjän kulttuurin ja kielen opiskelua.