Tiimarin perustaja: "Lahjatavarat upottivat kauppaketjun"

Tiimarin 1970-luvulla perustanut kauppaneuvos Kari Sulkanen pitää yrityksen konkurssia odotettuna, mutta surkeana asiana. Syöksykierre ja yrityksen päätepiste ovat hänen mielestään olleet näkyvissä jo pitkään.

talous
Kari Sulkanen.
Hanna Lumme / Yle

Kauppaneuvos Kari Sulkanen ei yllättynyt kuullessaan, että hänen vuosikymmeniä sitten perustamansa ja sittemmin eteenpäin myymänsä Tiimari on jättänyt konkurssihakemuksen. Hän kertoo seuranneensa yrityksen vaiheita senkin jälkeen, kun itse luopui omistuksesta.

- Kaikki on ollut selvää vuodesta 2002 lähtien. Silloin näki, että nyt alkaa syöksy ja sitten saavutettiin pohja. Tässä on tulos.

Sulkasen mukaan Tiimari kaatui monesta syystä. Yksi keskeisistä tekijöistä oli kaupattavan valikoiman muuttuminen.

- Varmaan siellä on ollut hyviä johtajia, mutta pitää olla myös yksi, joka ymmärtää tavaran päälle. Osaa ostaa ja myydä. Se on kauppaketjun tärkein ominaisuus, ja se puuttui.

Sulkasen mukaan hänen myytyään omistuksensa pois Tiimari luopui monista tuoteryhmistä.

- Koska ne eivät olleet trendikkäitä. Ei kauppias voi jättää hyviä tuotteita pois, jos hänestä ei ole kiva myydä niitä. Tällaisia tavaroita olivat esimerkiksi käyttötavarat, kahvin suodatinpaperit ja niin edelleen. Haluttiin myydä vain kaunista lahjatavaraa. Oikeasti pohja tulee käyttötavarasta ja erikoistavara on pelkkä lisä siihen.

Pitää olla myös yksi, joka ymmärtää tavaran päälle. Osaa ostaa ja myydä. Se on kauppaketjun tärkein ominaisuus, ja se puuttui.

Kari Sulkanen

Vaikka Sulkanen tunnistaa yrityksen ongelmat, hän on silti harmissaan siitä, miten lopulta kävi.

- Minulla on aina ollut tunneside Tiimariin, turha väittää muuta. Tämä tuntuu syvällä ja tosi pahalta. Siellä on paljon tuttuja ihmisiä, jotka jäävät tyhjän päälle.

Sulkanen myi Tiimarin Rautakirjalle vuonna 1990. Yhtiön omistus on nykyään sijoitusyhtiöillä ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varmalla.