Harvinainen urakka: kahdeksan kilometriä valokaapelia laskettiin järvenpohjaan Kallavedellä

Kuopion pohjoispuolella on alkanut harvinainen urakka, kun järvenpohjaan lasketaan peräti kahdeksan kilometriä valokaapelia. Järvenpohjassa risteilee jo monta päällekkäistä sähköjohtoa, mutta niiden päälle laskettava nettikaapeli on paikalla ensimmäinen.

tekniikka
Laajakaistaa vedetään Kallaveteen
Kuopion pohjoispuolella on alkanut valokaapelin uittaminen veteen. Järvenpohjaan lasketaan valokaapelia yhteensä noin kahdeksan kilometrin verran. Kyseessä on harvinaisen pitkä vesistökaapeliveto sisävesillä. Toimittaja Riikka Nurmi hyppäsi asentajien matkaan Kuopion Julkulan rannasta.

Kuopion pohjoispuolella on alkanut valokaapelin uittaminen veteen. Kyseessä on harvinaisen pitkä vesistökaapeliveto sisävesillä. Järvenpohjaan lasketaan valokaapelia yhteensä noin kahdeksan kilometrin verran. Julkula–Kehvonsalo-vesistöosuus on osa Savon Kuidun runkoverkkoa, joka tulee palvelemaan Pielavesi–Keitele-alueen asukkaita.

Valokaapeli laskeutuu järvenpohjaan siellä jo ennestään risteilevien sähkökaapeleiden päälle. Enimmillään järvessä on vesistöosuudella syvyyttä noin 20 metriä.

- Merellä näitä tulee, mutta sisävesillä vesijatkon tekeminen on niin spesiaalia, että ei ole tullut vastaan. Tämän on valtakunnallisesti aika merkittävä hanke. Tietyille tahoille vuoden tärkeimpiä juttuja, hehkuttaa Eltel Networksin projektipäällikkö Harri Kilponen.

Urakka alkoi värikkäiden valokuitusäikeiden hitsaamisella yhteen kaapelin Kuopion päädyn kanssa Julkulanrannassa. Sen jälkeen kaapelikerät lastattiin vanhan lossipohjan päälle ja ajettiin järvenselälle. Lasti on raskas, sillä yksi metri valokaapelia painaa noin kilon ja kaikkiaan kyydissä oli 18 kilometriä kaapelia. Vetolujuutta pitää olla, sillä kaapelin katketessa edessä olisi hankala korjausurakka.

- Jos kaapeli katkeaa, meidän on etsittävä poikkisuuntaisesti kaapelinpäitä naaraamalla. Kun päät löytyvät, ne nostetaan kellumaan ja jos väliin tarvitsee asentaa kaapelia niin sitten asennetaan.

Keiteleen päästä kuitua on vedetty maahan jo loppukesän aikana, ja laajakaista aukenee asiakkaille syksyn aikana. Valokuiturakentaminen jatkuu Pohjois-Savossa pitkälle syksyyn.