Ankkojen poikaset onnistuivat välttämään varisten ja harakoiden nokat

Ankkalammessa kaikki hyvin. Kun Riihimäen keskuspuiston ankkalampeen tuotiin alkukesästä kaksi hankea ja kolme ankkaa, lähtee sieltä syksyn pakkasilla talvehtimaan 13 ankkaa. Kesä meni hyvin, sillä normaalisti varikset, harakat ja ihmiset verottavat poikuetta.

Kotimaa
Kaksi hanhea pitävät vartiota ankkalammessa
Miki Wallenius / Yle

Riihimäen keskuspuiston ankkalampea piristetään kesäisin ankoilla ja hanhilla. Kesää kaupungissa ovat viettäneet kaksi hanhea ja kolmea ankkaa. Tänä kesänä ankat viihtyivät niin hyvin, että poikasia tuli kymmenkunta.

– Viime vuonnakin tulivat poikaset, mutta haimme ne silloin pois kun siellä syntyi ihmisten tai muiden lintujen aiheuttamia tuhoja, kertoo Leila Vilppula Leila Landista Hämeenlinnan Lammilta.

Viime vuonnakin tulivat poikaset, mutta haimme ne silloin pois kun siellä syntyi muiden lintujen ja ihmisten aiheuttamia tuhoja

Leila Vilppula

Linnut viedään Riihimäelle ankkalampeen vasta kesäkuun alussa, kun lintuinfluenssavaaraa ei enää ole. Myös koulujen vilkas päättäjäisviikonloppu on silloin ohitse.

Keskuspuiston saneeraustyö rauhoitti ihmisten määrää ja kulkemista puistossa, joten linnut saivat olla enemmän omissa oloissaan. Sen ansiosta ankat saattoivatkin maailmalle kymmenkunta poikasta, joista valtasosa selvisi syksyyn sakka hengissä.

Ankkalammen suoja-aita on sen verran isosilmäinen, että poikasia palloili välillä puistokäytävilläkin, mutta kuuliaisesti ne palasivat takaisin lampeen aina kun emo kutsui niitä. Saneeraustöistä johtuen lammen vesi oli myös tavallista alempana. Puistotyöntekijät tekivätkin laskusillan pesätalosta lampeen helpottamaan poikasten kulkemista.

– Syksyllä lammesta löytyy kyllä ihmisten heittämiä pulloja ja tölkkejä, mutta eniten pieniä poikasia uhkaavat varikset ja harakat, Leila Vilppula tietää.

Linnut viihtyvät lammessa pakkasten saapumiseen saakka, sitten ne matkaavat kotiin Lammille. Lintujen kiinniotto ei ole helppoa.

– Yhden kerran olen uinut siellä lammikossa ja ottanut niitä ankkoja kiinni. Uintikisa on siis tiedossa, Vilppula nauraa.

Ihmiset vuokraavat lintuja pihoilleen

Leila Landista Lammilta lähtee joka kevätkesä runsaasti lintuja eri paikkoihin. Riihimäen keskuspuiston tapaan lintuja on myös Lahden Messilässä puistolammessa.

Eniten ankkoja, hanhia ja kanoja viedään vuokralle yksityisten ihmisten pihoille kesää piristämään.

– Syksyllä lintuja tuleekin tuplasti takaisin. Ainakin neljällä hanhella on poikasia. Erirotuisia kanoja on puolestaan niin paljon, että jos joku niitä haluaa, niin meille voi ilmoittautua.

Ankoista ruokapöytään päätyy kymmenkunta.

– Se on ihan hyvää lihaa, Vilppula päättää