1. yle.fi
  2. Uutiset

Viherlaakson koulu evakkoon - lähes 700 oppilasta väistötiloihin

Espoossa sijaitseva Viherlaakson koulu joutuu lähes kokonaan evakkoon. Terveystarkastajien mukaan kolme kokonaista koulurakennusta ei sisäilmaongelmien takia sovellu opettamiseen. Väistötiloja odottaa lähes 700 oppilasta ja opiskelijaa.

Kotimaan uutiset
Homekorjausta Viherlaakson koulussa.
Yle

Espoon kaupungin opetustoimi sai viime perjantaina Espoon seudun ympäristöterveydeltä lausunnon Viherlaakson koulun ja lukion terveyshaitasta. Lausunnon mukaan sisäilmaselvitysten ja terveystarkastajien tekemien havaintojen perusteella opetus on keskeyttävä kolmessa koulurakennuksessa. Tästä alkoi tilakeskuksen kuumeinen väistötilojen etsiminen.

- Meillä on yhteensä koulun ja lukion puolella oppilaita ja opiskelijoita vähän päälle 700 ja lähes kaikille tulee löytää joku väliaikainen opetustila, sanoo Viherlaakson koulun rehtori Kirsti Kupiainen.

Sopivien tilojen etsiminen lyhyellä aikataululla tuottaa kuitenkin haasteita. Kupiaisen mukaan oman vaikeutensa etsimiseen tuo se, että kysymys on yläkoulusta.

- Tietysti on olemassa erilaisia tyhjillään olevia rakennuksia, mutta niiden muuttaminen opetuskäyttöön ei ole yksinkertaista. Varsinkin kun yläkoulussa on paljon erityisiä oppiaineita kuten esimerkiksi kotitalous, fysiikka, kemia ja tekstiilityö, jotka tarvitsevat kaikki omat erityiset tilansa, sanoo Kupiainen.

Väistötilasuunnitelma selviää torstaina

Espoon koulurakennusten kunnosta vastaava Tilakeskus on etsinyt kuumeisesti sopivia väistötiloja Viherlaakson oppilaille. Vielä keskiviikkona oli epäselvää, minne kaikkialle opiskelijoita tullaan siirtämään.

- Tässä ajassa tilojen löytyminen noin suurelle määrälle oppilaita on vaatinut paljon selvittelyä, sanoo Tilakeskuksen toimitusjohtaja Carl Slätis.

Viherlaakson koulun opetustiloista kolmetoista on ollut jo syyskuun ajan poissa käytöstä ja opetus on järjestetty neljässä eri väistötilassa sekä koulurakennuksen käyttökelpoisissa osissa.

Tilakeskus esittelee suunnitelman muiden oppilaiden väistötiloista torstai-iltana oppilaiden vanhemmille suunnatussa tiedotustilaisuudessa.

Korjauksiin voi mennä aikaa

Sisäilmaongelmista kärsiviä koulun tiloja ei tule ottaa takaisin opetuskäyttöön ennen kuin tarvittavat korjaustoimenpiteet terveyshaittojen poistamiseksi on suoritettu. Kupiaisen mukaan tähän voi kulua useampi tovi.

kannattaako vanhimpia rakennuksia edes korjata

Kirsti Kupiainen

- Henkilöstönä ajattelemme, että kannattaako noita vanhimpia rakennuksia edes korjata vai pitäisikö rakentaa kokonaan uudet tilat. Niitä kosteusvaurioita, mitä täällä on havaittu, ei ihan hetkessä korjata.

Koululla ollaan kuitenkin tyytyväisiä, että sisäilmaongelmista kärsiminen loppuu.

- Tunnelmat on tietenkin hyvin ristiriitaiset. Ainahan muuttoon liittyy mahdottoman paljon lisätyötä ja vielä on se epätietoisuuskin siitä, minne meidät sijoitetaan. Silti toisaalta on hyvä, että päästään näistä tiloista. Täällä oireillaan niin paljon, ettei kenenkään ole hyvä enää olla täällä, sanoo Kupiainen.

Lue seuraavaksi