1. yle.fi
  2. Uutiset

Räppäri tapettiin – poliisi iski Kreikan äärioikeiston tiloihin

Äärioikeistolaisen Kultaisen aamunkoiton kannattaja puukotti rap-muusikon Ateenan liepeillä. Kultaisen aamunkoiton suosio on noussut huimasti viime vaaleista, joissa uusi puolue sai vakaan kannatuksen.

Ulkomaat
Nainen tuo kukkia paikalle Keratsinissa, jossa Pavlos Fyssas murhattiin.
Nainen toi toissa syksynä kukkia paikalle Keratsinissa, jossa Pavlos Fyssas murhattiin.Orestis Panagiotou / EPA

Kreikan äärioikeistopuolue Kultaisen aamunkoiton kannattajien väkivalta on tiettävästi ensimmäistä kertaa johtanut kuolemaan. Kreikan poliisi ratsasi keskiviikkona puolueen tilat, kun kannattaja puukotti hengiltä rap-muusikon kahvilassa Keratsinissa.

Uhrin, 34-vuotiaan Pavlos Fyssasin, ystävät kuvailevat häntä fasismia vastustavaksi aktivistiksi. Hän kuoli keskiviikkona ainakin kahden puukoniskun tuottamiin vammoihin.

Pidätetty 45-vuotias mies on tunnustanut teon ja sanoo kuuluvansa Kultaiseen aamunkoittoon. Puolueen kannattajat pukeutuvat usein tunnistettavasti mustaan t-paitaan ja maastohousuihin. Puukotuksen silminnäkijöiden mukaan 45-vuotias oli surmapaikalla tähän tyylin pukeutuneen miesjoukkion seurassa.

Kultaisen aamunkoiton kannattajat ovat olleet epäiltyinä lukuisista väkivaltaisista hyökkäyksistä etenkin tummaihoisia maahanmuuttajia kohtaan eri puolilla Kreikkaa. Aiemmin nämä eivät kuitenkaan ole johtaneet kuolemaan.

Kansanedustajat ovat puolestaan päätyneet parlamentista otsikoihin muun muassa solvaus- ja Heil Hitler -huutelujen vuoksi.

Puolueen kansanedustaja Mikhalis Avranitis tähdentää, että liikkeellä on Kreikassa miljoona kannattajaa.

– Jos kaksi juopunutta idioottia tappelee ravintolassa ja toista puukotetaan, pitääkö siitä syyttää heidän aatteitaan?, Avrantis kysyy.

Kultainen aamunkoitto sai viime vuoden parlamenttivaaleissa 7 prosentin kannatuksen. Viime mittauksissa se on noussut jo 12 prosenttiin.

Puukotus kuohuttaa Kreikkaa samaan aikaan, kun kaksipäiväinen lakko koettelee asukkaiden arkea. Muun muassa koulut ovat kiinni ja sairaalat pyörivät vähimmäismiehityksellä keskiviikon ja torstain. Valtion työntekijöiden lakolla vastustetaan suunnitelmia leikata tuhansia työpaikkoja.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi