1. yle.fi
  2. Uutiset

Oras Tynkkysen sateenkaarisolmio herätti paheksuntaa eduskunnan juhlissa

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajan Oras Tynkkysen sateenkaaren värien mukainen solmio tulkittiin eduskunnassa provokaatioksi ja Venäjän arvosteluksi. Perussuomalaisten mukaan eduskuntaryhmien kesken oli sovittu, ettei juhlaistunnossa tehdä politiikkaa.

politiikka
Oras Tynkkynen
Yle

Eduskunnassa säännöllisen valtiopäivätoiminnan 150-vuotisjuhlassa vihreiden Oras Tynkkynen käytti solmiota, jossa oli sateenkaaren värit. Jotkut edustajat tulkitsivat eleen provokaatioksi Venäjää vastaan. Valtiopäivien 150-vuotisjuhlissa oli läsnä myös Venäjän duuman eli parlamentin edustajia sekä Venäjän suurlähettiläs.

Venäjää on kansainvälisesti arvosteltu laista, joka kieltää homoseksuaalisuutta koskevan tiedon jakamisen lapsille. Arvostelijoiden mukaan laki käytännössä estää julkiset homotapahtumat. Sateenkaarivärejä pidetään seksuaalivähemmistöjen tunnusvärinä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin mielestä solmio sateenkaaren väreissä oli selvä viesti.

- Se on tulkittavissa Venäjän homolakien arvosteluksi.

Ruohonen-Lernerin mukaan eduskuntaryhmät olivat sopineet, ettei juhlaistunnossa tehdä politiikkaa.

- Esimerkiksi minä olisin mieluusti lausunut muutaman sanan pakkoruotsista. En sitä tehnyt, koska oli sovittu, ettei tehdä politiikkaa.

Pakkoruotsilla Ruohonen-Lerner tarkoittaa kielipolitiikan kiistakysymystä.

Tynkkynen puuttui Venäjän sananvapauteen ja ihmisoikeuksiin

Vihreän eduskuntaryhmän puheessa Oras Tynkkynen nosti esiin Venäjän sananvapaustilanteen ja ihmisoikeudet.

Tynkkysen mielestä yhteinen kansanvallan juhlavuosi on hyvä hetki vahvistaa demokratiaa niin Suomessa kuin Venäjälläkin.

- Yritykset heikentää kansalaisten perusoikeuksia, kuten sananvapautta on päättäväisesti torjuttava, sanoi Tynkkynen eduskunnan puhujakorokkeelta.

- Perusoikeuksia loukkaamalla ei turvata kansallista yhtenäisyyttä vaan horjutetaan kansalaisten uskoa valtiovallan oikeutukseen.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja muistutti, että pieni Suomi on menestynyt kansanvallan ansiosta.

- Myös demokraattinen ja ihmisoikeuksia kunnioittava Venäjä on kaikkien etu, päätti Tynkkynen puheensa.

Puhetta oli kuuntelemassa kutsuvieraana Venäjän duuman eli parlamentin kolme kansanedustajaa ja Venäjän suurlähettiläs.

Lue seuraavaksi