Henriksson: Vankiloiden lakkautuksista pitäviä päätöksiä

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) lupaa perusteellisen harkinnan vankiloiden lakkauttamisille. Henrikssonin mielestä ratkaisujen pitää olla sellaisia, että ne myös jatkossa pitävät. Lakkautusuhan alla on useita vankiloita pääosin Pohjois- ja Itä-Suomessa.

politiikka

Kansanedustajat tivasivat eduskunnan budjettikeskustelussa oikeusministeriltä vastausta siihen, tekeekö hän listan lakkautettavista vankiloista jo tällä hallituskaudella, ja suunnitelmat toteuttaa seuraava hallitus. Täysin yksiselitteistä vastausta eduskunta ei ministeriltä saanut.

Henriksson muistutti sanoneensa jo aiemmin, että tällä hallituskaudella ei lakkauteta Haminan jälkeen lisää vankiloita. Hän on myös arvioinut, että vankiloiden vähentämisestä päätettäisiin seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Nyt ministeri haluaa odottaa rauhassa Rikosseuraamusviraston kantaa.

- En tiedä, mitä Rise aikoo minulle esittää. Odotan esitystä viimeistään marraskuussa jotta itse pystyn sen jälkeen ottamaan kantaa siihen, mitä pitäisi tehdä. Tiedän, että heillä on ollut omat visionsa. Heillä on ollut monta vaihtoehtoa.

Koko hallitus kuulolle

Henriksson toivoo, että määrärahojen niukkuuden kanssa painiva Rise pystyy huomioimaan esityksissään niiden vaikutukset muun muassa vangeille ja vankilapaikkakunnille.

- Tulen huolehtimaan siitä, että me varmasti keskustellaan tästä asiasta hallituksen piirissä. En minäkään pidä sellaisista päätöksistä, jotka tavallaan sitovat seuraavaa hallitusta. Sen takia tässä on oltava äärettömän tarkkana. Mutta en pysty sanomaan tänään, pysyykö Pelson vankila, pysyvätkö nämä muut vankilat. Meidän täytyy katsoa se kokonaistilanne.

- Ymmärrän erittäin hyvin, että tämä on erittäin raskasta henkilöstölle näissä vankiloissa, jotka ovat niitä, jotka on mainittu tähän mennessä Risen toimitilavisiossa. Juuri sen takia meidän pitää saada aikaiseksi ratkaisuja, joihin voidaan sitten luottaa että ne pitää, korosti Henriksson.

Vastaus ei tyydyttänyt

Perussuomalaisten Pentti Oinonen tiivisti keskusteluun osallistuneiden omien vaalipiiriensä vankiloista huolestuneiden kansanedustajien tunteet.

- En ole ollenkaan tyytyväinen siihen vastaukseen, minkä annoitte. Epävarmuus jäi kalvamaan niin vankiloiden henkilökuntaa kuin meitä paikallisia kansanedustajiakin

Kansanedustajien saamien tietojen mukaan Risen esitys olisi valmistumassa jo lokakuun alussa.

Keskustan Antti Rantakangas muistutti ministeriä siitä, että edellinen hallitus teki vastoin Risen esitystä valtioneuvostotasoisen päätöksen Pelson vankilan säästämisestä ja investoinneista. Investointipäätöksiä on kuitenkin odotettu vuosia. Rantakangas toivoi, että ministeri Henriksson huolehtisi siitä, että valtioneuvoston tekemät poliittiset päätökset viedään loppuun asti eikä niitä vaihdeta.

Paljusellit vihdoin poistumassa

Vankiloiden suurimman häpeätahran, paljusellien osalta Henrikssonilla oli mieluista kerrottavaa eduskunnalle. Vankiloiden peruskorjausohjelmaa paljusellien poistamiseksi pystytään jatkamaan ensi vuonna.

- Me ollaan oikeilla raiteilla ja näköpiirissä on tilanne, että me päästään sellaiseen tilanteeseen, että meillä Suomessa ei ole paljusellejä. Sitä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuin meiltä vaatinut.

Paljuselllit ovat olleet lähinnä Mikkelin, Helsingin ja Hämeenlinnan vankiloiden pulmina.