1. yle.fi
  2. Uutiset

Ritva Oksasen ura on nousuja, laskuja ja huikeita yllätyskäänteitä

Teatteridiiva Ritva Oksanen sukeltaa pian itseensä Hämeenlinnassa ensi-iltansa saavassa kantaesityksessä Näyttelijätär. Oksasen ura on kestänyt jo huikeat 50 vuotta.

teatteritaide
Ritva Oksanen eläytyy mikrofonin edessä.
Ville Välimäki / Yle

Näyttelijänä ja laulajana tunnetun Ritva Oksasen 50 vuotta kestänyt ura on kuin vuoristorata, johon mahtuu nousujen ja laskujen lisäksi myös huikeita yllätyskäänteitä.

Tätä kaikkea pitää sisällään myös elämänmakuinen Näyttelijätär-esitys, joka juoksuttaa Hämeenlinnan Teatterin näyttämölle monenlaisia rooleja maailmanluokan naisista pientilallisen eukkoon asti

Rakkain rooleista on Pirkko Saision Oksaselle räätälöimä Eila Niemisen hahmo Elämänmenoa-sarjassa. Sitä saattoi seurata televisiosta 1970-luvun lopulla.

Roolit vaihtuvat ripeästi

Näyttelijätär- esityksessä Oksanen sujahtaa katsojien edessä ripeästi roolista toiseen – roolihahmon vaihtaminen on tehtävä huolella.

– Se vaatii sen keskittymisen. Siinä meillä on tiimin kanssa ollut harjoitteleminen, että en lähde liian nopeasti vaihtamaan roolia.

Taiteilijajuhlanäytelmän paketoiminen esitettävään kuntoon kesti kaksi vuotta, jonka aikana Oksasen moninaisista rooleista valikoitui näytelmään tusinan verran hyvin erilaisia naishahmoja.

Valinta oli vaikeaa, myöntää Ritva Oksanen.

Siinä meillä on tiimin kanssa ollut harjoitteleminen, että en lähde liian nopeasti vaihtamaan roolia.

Ritva Oksanen

– Käsikirjoittaja Outi Popp oli kirjoittanut hyvin paljon tekstiä, ja niitä hahmoja putosi ja putosi matkan varrella pois. Ja sitten jäivät nämä kaksitoista roolia.

Outi Poppin mukaan Ritva Oksasen näyttelemistä rooleista ja urasta olisi saanut aikaan 12- osaisen sarjan.

– Kyllä, niin paljon olen tehnyt ja saanut elämässäni aikaan, naurahtaa hämmentynyt Oksanen.

"Tule Hämeenlinnaan tekemään juhlaesitys"

Hämeenlinnan Teatterin ja Ritva Oksasen välillä on erityinen suhde. Siksi Näyttelijättären kantaesityskin saa ensi-iltansa juuri Hämeenlinnassa.

– Olen saanut Hämeenlinnassa tehdä hyviä töitä, ja he halusivat kantaesityksen tänne. Hämeenlinnan Teatterin väki kysyi, että miksi en tekisi juhlaesitystäni tänne, kun olen tehnyt tänne niin paljon. Niin mikä ettei. Hämeenlinnassa on uusi hieno teatteri ja tuttu katsomo ja kaverit täällä, että tulin kauhean mielelläni Hämeenlinnaan.

Näyttelijätär-esityksen ensi-ilta on lauantaina 21. syyskuuta Hämeenlinnan Teatterin päänäyttämöllä.

Lue seuraavaksi