Luomuketjussa liian vähän kasvinviljelijöitä - rehusta paikoin pulaa

Luomutuotanto kaipaa kipeästi lisää kasvinviljelijöitä. Luomueläinten määrä lisääntyy vauhdilla, mutta sama ei tapahdu kasvinviljelypuolella. Luomuvalkuaisen, kuten rypsin, rapsin, härkäpavun ja herneen tarve alkaa olla huutava. Pelkästään Etelä-Pohjanmaalle pitäisi synnyttää 100 uutta tilaa tyydyttämään maakunnan omaa kysyntää.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Lehtimäellä Hauta-ahon luomutilalla lehmät nauttivat poikkeuksellisen lämpimästä syksystä. Tilan isäntinä puuhaavat veljekset Juha ja Heikki Hauta-aho. Eläinten ravinnon he ovat varmistaneet viljelemällä itse lypsylehmien tarvitseman luomuvalkuaisen. Luomutuotannossa maatila on ollut jo yli 10 vuotta.

- Meillä ei aiemminkaan hirveästi käytetty kasvinsuojeluaineita, joten kynnys oli aika matala siirtyä luomuun,  sanoo Heikki Hauta-aho.

- Kaikki mitä me pellolta saadaan annetaan omille lehmille ruuaksi, rypsit, viljat ja heinät, luettelee Juha Hauta-aho

Luomu kiinnostaa eläintiloja - rehusta pulaa

Pelkästään Etelä-Pohjanmaalla luomuun on tulossa lisää eläimiä, satoja lypsylehmiä, kymmeniätuhansiä kanoja, lisäksi sika- ja broileritiloja. Kaikki eläimet tarvitsevat ainoastaan luomuruokaa.

- Luomutuotantoon on vauhdikkaasti perustettu eläintiloja. Kasvitilat ovat pysähtyneessä tilassa. Siellä ei ole havahduttu siihen, että omassa maakunnassa olisi tarvetta kotieläintuotannon luomurehulle. Ei ole mitään markkinavaikeuksia, vakuuttaa Etelä-Pohjanmaan Pro-Agrian luomuneuvoja Ulla-Maija Leskinen.

- Seosherne ja härkäpapuviljoja tarvitaan lisää 1000 hehtaaria, rypsiä ja rapsia 500 hehtaaria, joitakin satoja hehtaareja öljypellavaa, hamppua ja lisäksi lupiinia. Ainakin sadalle kasvinviljelijälle on tilaa, summaa Leskinen

 Tämän syksyn satoon Hauta-ahon luomutilalla ollaan tyytyväisiä.

- Tämän vuoden sato näyttää tosi hyvältä. Rypsi on puitu. Se on laadultaan hyvää kuten viljakin. Yksi  parhaista vuosista mitä on ollu, sanoo Juha Hauta-aho.