1. yle.fi
  2. Uutiset

IOS7 tuo iPhoneen isoja uudistuksia - tämä kaikki muuttuu

Applen uusimpiin mobiililaitteisiin iPhoneen, iPadeihin ja iPodeihin ilmestynee tämän päivän aikana ilmoitus, jolla laitteisiin voi ladata uuden käyttöjärjestelmän. Se muuttaa laitteen sisällön ulkonäön kokonaan. Keräsimme muutamia uuden käyttöjärjestelmän ominaisuuksia ja ennakkokokemuksia niistä.

Kotimaan uutiset
puhelimen näyttö
Kuvat ovat iOS7-käyttöjärjestelmän kehitysversiosta.Yle

Teknologiajätti Apple alkaa päivittää tänään keskiviikkona uutta käyttöjärjestelmää mobiililaitteisiinsa. Ilmoitus uudesta, ladattavissa olevasta iOS7-käyttöjärjestelmästä ilmestyy päivän aikana uusimpiin iPhone-puhelimiin, iPadeihin ja iPodeihin.

IOS7 esiteltiin kesäkuussa. Tuolloin Applen toimitusjohtaja Tim Cook sanoi sen olevan Applen suurin muutos sitten vuoden 2007, jolloin yhtiö toi markkinoille ensimmäisen iPhonen.

Käyttäjille uusi käyttöjärjestelmä näyttäytyy ennen kaikkea täysin uuden näköisenä ulkoasuna. Sitä on suunniteltu Applen brittiläisen tuotesuunnittelijan Jony Iven johdolla ja ulkoasu on herättänyt huomiota jo ennakkoon. Uusi ulkoasu on aiempaa modernimpi ja selkeämpi. Sovellusten ikonit muuttuvat abstraktimmaksi ja pastellisävyisiksi – osa on arvostellut niitä liiankin pastellivärisiksi. Ulkoasu on muuttunut niin paljon, että se voi tuntua aluksi hyvinkin erilaiselta.

puhelimen näyttö
Yle

Parannusta on luvassa myös käytettävyyteen. Uusia ominaisuuksia on kymmeniä, mutta ellei ominaisuuksia ole tarvinnut tähänkään mennessä, kaikkia niitä tuskin tarvitsee nytkään. On kuitenkin mukavaa, että uudessa järjestelmässä on esimerkiksi kompassisovelluksessa myös vatupassi. Jos sitä nyt joskus sattuisi tarvitsemaan.

Tärkeimmät käytettävyysuudistukset ovat kuitenkin alareunasta pyyhkäisemällä ylös nouseva ohjauskeskus – vastaavan oloinen kuin Androidissa oleva toiminto – ja yläreunasta alaspäin ponnahtava ilmoituskeskus, joka nopeuttaa päivittäisiä toimintoja.

Ohjauskeskuksesta voi säätää wi-fi-toimintoja, bluetoothia sekä lentokonetilaa. Lisäksi ohjauskeskuksesta läytyvät näytön kirkkauden ja musiikkisoittimen säätimet sekä laskin, kello ja kamera. Ohjauskeskuksessa on nyt helposti saatavilla myös kuunsirppi-ikonin takaa löytyvä älä häiritse -toiminto, jolla saa puhelut sekä sähköposti- ja viestiäänet äänettömiksi. Osan puhelinnumeroista pystyy kuitenkin jättämään äänellisiksi halutessan tai useasti toistuneen puhelun, jos kyse on todelllisesta hätätilanteesta.

Huurretulta lasilta näyttävä ohjauskeskus toimii myös puhelimen ollessa lukittuna. Lisäksi esimerkiksi kameran saa auki suoraan toisesta sovelluksesta – ilman, että sovelluksesta täytyy mennä ensin pois kuten vanhassa versiossa. Huono puoli on, että ohjauskeskukseen ei itse voi valita sovelluskuvakkeita, esimerkiksi Facebookia tai Gmailia.

Ohjauskeskuksessa on myös yksi iOS7-käyttöjärjestelmän odotettu uutuus: taskulamppu. Taskulamppukuvakkeesta laitteen Led-salama kytkeytyy päälle valoksi.

puhelimen näyttö
Yle

Ilmoituskeskus kertoo vastaamattomista puheluista, uusista sähköposteista ja viesteistä, kalenterimerkinnöistä ynnä muusta päivittäisestä. Tänään-ominaisuudessa vedetään yhteen päivän kulku, säätila sekä esimerkiksi myös liikenneruuhkat. Lisäksi seuraavasta päivästä saa yhteenvedon. Myös ilmoituskeskus toimii puhelimen ollessa lukittuna.

Uudessa käyttöjärjestelmässä on lisätty pyyhäisemällä tehtäviä toimintoja. Muun muassa hakutoiminnon saa esiin kotisivulla ruutua hipaisemalla. Myös sovellukset voi sulkea niitä ylöspäin pyyhkäisemällä. Safari-nettiselaimessa edelliselle tai seuraavalle sivulle pääsee hipaisemalla.

Teknisesti käyttävyyttä parantava uudistus on ns. moniajo, jossa samaan aikaan käytössä olevat sovellukset toimivat paremmin. Laite oppii useimmin käydyt sivut ja päivittää ne ennen avaamista – vaikkapa uutissivustot aamulla. Uudessa järjestelmässä kaikki sovellukset tukevat moniajoa ja avoimina olevat näkyvät isoina kortteina samaan aikaan. Sovellukset päivittyvät nyt myös automaattisesti ilman, että ne täytyy päivittää AppStoren kautta.

Kameraan lisää toimintoja

Ohjauskeskuksessa on myös AirDrop-uutuus, mutta se toimii vain uusimmissa laitteissa, kuten iPhone 5:ssä ja neljännen sukupolven iPadeissa. AirDropin avulla pystyy jakamaan sisältöjä, kuten kuvia, videoita tai yhteystietoja, samassa huoneessa oleviin mobiililaitteisiin bluetoothin tai wi-fin avulla. Pöytä-maciin sisältöjä ei kuitenkaan harmillisesti voi jakaa.

Myös kameraan on luvassa uusia ominaisuuksia. Kamerasovellus ottaa nyt myös panoraamakuvia – tai kätevästi Instagramiin sopivia neliön muotoisia kuvia. Lisäksi luvassa on kokoelma erilaisia efektisuotimia. Tehostesuotimet näkyvät jo kuvaa otettaessa. Kameran automaattitarkennuksen saa nyt päälle myös äänenvoimakkuus-nappulasta, eikä enää tarvitse koskea ruutua, kun kuvan haluaa tarkentaa. Kuvat voi myös järjestellä uudella tavalla: päivämäärän, paikan ja kokoelman mukaan.

Muistaa salasanatkin

Salasanojen muistaminen lukuisiin eri paikkoihin saattaa olla päänsärky. Apple on kehittänyt tähän toiminnon, jossa iOS7 mahdollistaa salasanojen, käyttäjätunnusten ja jopa luottokorttien numeroiden tallentamisen iCloud-pilvipalveluun. Sieltä ne täyttyvät automaattisesti, kun kirjautuu verkkosivulle tai nettikauppaan. Apple vakuuttaa, että salasanat suojataan niin, että toimintoa on turvallista käyttää.

Toinen turvallisuuden parantamiseksi kehitetty uudistus saattaa estää puhelinvarkauksia. IOS7-käyttöjärjestelmän puhelimet eivät nimittäin toimi lainkaan, jos puhelin on lukittu iCloudissa. ICloudin kautta etätyhjennetyn laitteen aktivointi ei onnistu ilman Apple-tunnuksen ja salasanan syöttämistä.

Kaikkia uusia toimintoja ei kuitenkaan tule vielä käyttöön Suomessa. Siri ei puhu edelleenkään suomea. Myöskään iTunes Radio eli suoratoistoradio on käytössä aluksi vain Yhdysvalloissa.

Lue seuraavaksi