Suomalainen teknologia valittiin ranskalaiseen aaltovoimapuistoon

Toteutuessaan puisto olisi maailman suurimpia lajissaan. Aaltovoimalla voidaan tulevaisuudessa tuottaa 10 prosenttia maailman sähköstä.

Kotimaa
WaveRollerin kolmesta yksiköstä koostuva koevoimala upotettiin Portugalin rannikolle ensimmäisen kerran viime syksynä.
WaveRollerin kolmesta yksiköstä koostuva koevoimala upotettiin Portugalin rannikolle ensimmäisen kerran viime syksynä.AW-Energy

Suomalaista WaveRoller-aaltovoimalaa on testattu Portugalin rannikolla viime syksystä lähtien.

- Esimerkiksi kesäkuussa teimme tuotantoennätyksiä ja operoimme erittäin kovissa meritiloissa ja myrskyissä. Laitos tuotti juuri sen mitä odotettiin ja pikkuisen enemmänkin, sanoo AW-Energyn toimitusjohtaja John Liljelund.

- WaveRollerin kehittäjät ovat ottaneet ison askeleen kilpailijoihin verrattuna. Vain harva yhtiö on testannut laitettaan meressä pitkiä aikoja ja kovissa olosuhteissa, sanoo portugalilaisen Wave Energy Center -tutkimuslaitoksen toiminnanjohtaja Ana Brito E Melo.

Tulokset ovat tehneet vaikutuksen 20 vuotta aaltoenergiaa tutkineen Melon lisäksi myös suuryhtiöihin. Nyt vantaalaisyritys on saanut tehtäväkseen selvittää aaltovoimapuiston rakentamista Ranskaan. Mukana ovat Bretagnen maakunta, ranskalainen meriteollisuusyhtiö DCNS sekä WaveRollerin kehittämistäkin rahoittanut Fortum.

- Sopimus on merkittävä, ei pelkästään AW-Energyn, vaan myös koko aaltoenergiakentän kannalta. On hienoa että energiayhtiöiltä löytyy uskoa ja luottamusta lähteä myös pilotoimaan tällaisia uusia teknologioita, sanoo Liljelund.

Orastavilla markkinoilla on paljon yrittäjiä, joista moni on kaatunut suurien puheiden jälkeen. Päättäjät, rahoittajat ja energiayhtiöt ovat liikkeissään varovaisia.

- Meillä on muutama muukin projekti, joista kovasti neuvotellaan tällä hetkellä. Mutta ensisijaisen tärkeää olisi toteuttaa yksi hanke, jossa voitaisiin taas todentaa tämän teknologian toimivuus ja mahdollistaa taas uusien hankkeiden syntyminen, sanoo Liljelund.

Pieni suuri aaltovoimapuisto

Ranskaan suunniteltava viiden voimalan kokonaisuus olisi toteutuessaan lajinsa suurimpia maailmassa. Näin siitäkin huolimatta, että sen teho on 1,5 megawattia eli puolet yhdestä merituulimyllystä. Mutta kasvunvaraa on, arvioi kansainvälinen energiajärjestö IEA. Vuonna 2050 meristä voitaisiin erilaisilla menetelmillä tuottaa sähköä määrä, joka vastaa sataatuhatta merituulimyllyä. Se on kaksi kertaa enemmän kuin kaikki maailman tuulivoimalat tällä hetkellä.

Lukuun on laskettu aaltovoiman lisäksi meren lämpötilaeroihin ja vuorovesiin perustuvat tekniikat. Fortum arvioi samaisen IEA:n lukuihin perustuen, että yksin aaltovoimalla voitaisiin tulevaisuudessa tuottaa 10 prosenttia maailman sähköstä.

Mutta sitä ennen aaltovoimasta on saatava houkuttelevan hintaista.

- Kyllä meidän tavoitteena on, että tällainen parin megawatin asennus on hyvin kilpailukykyinen merituulen kanssa, kun huomioidaan investointikustannus ja huipunkäyttöaika. Tällä hetkellä rakennetaan kymmenien tai jopa satojen megawattien kokoisia merituulipuistoja. Aaltovoimasta voi tulla hyvinkin kilpailukykyinen tulevaisuudessa, kun aletaan rakentamaan isoja laitoksia, sanoo Liljelund.

Suomalaista osaamista uudessa paketissa

Suomeen WaveRoller tuottaa tuskin koskaan sähköä, mutta työtä voi tulla. Rautakuoreen kun kätkeytyy aimo annos kotimaista insinööriviisautta.

- WaveRollerissa yhdistyy suomalainen huippulaivanrakennusosaaminen uudella tavalla. Suomessa tehdään maailmanluokan hydrauliautomaatiota metsäkoneisiin ja Suomessa on huippuosaamista materiaaliosaamisessa. Me vain yhdistämme tätä huippuosaamista uudessa tuotteessa ja uudella osa-alueella, sanoo Liljelund.

Fortum on mukana myös 10 megawatin aaltovoimapuiston rakentamisessa Ruotsin länsirannikolle. Voimala on täysin erilainen kuin WaveRoller, ja se toimii ranta-aaltojen sijaan kauempana avomerellä, Avomeriaaltovoimalaa kehittää myös suomalainen Wello – täysin eri tekniikalla kuin ruotsalaiset.

Ruotsin aaltovoimapuiston teho korjattu 20:stä 10:een megawattiin 19.9. klo 14:26