Aaltovoimatutkija: Elämme ratkaisevia aikoja

Muutamat teknologiat ovat ottaneet merkittäviä askeleita, mutta poliitikot ja sijoittajat empivät. Meri on maailman suurin valjastamaton energianlähde.

Kotimaa
Atlantin aaltoja Portugalin länsirannikolla Penichen kaupungissa.
Yle / Petteri Juuti

Portugalilaisen Wave Energy Center -tutkimuslaitoksen toiminnanjohtaja Ana Brito E Melo aloitti aaltoenergian tutkimisen 20 vuotta sitten.

- Kun aloitin tutkijana, aaltoenergia oli vain akateemikoiden asia. Viimeisten kymmenen vuoden aikana suuret yhtiöt ovat tulleet mukaan. Se on tuonut uskottavuutta ja saanut poliitikot kiinnittämään alaan huomiota. Aivan viime vuosina alalla on tapahtunut suuria muutoksia, sanoo Melo.

Tehtävä on kuitenkin vielä pahasti kesken.

- Aaltovoimalan kehittäminen on yhä erittäin vaikeaa. Suuri ja kriittinen askel on testata laitteita vedessä. Vain harva yritys on pystynyt tähän. Suomalainen AW-Energy on yksi harvoista, jotka ovat onnistuneet kohtuullisella rahoituksella saattamaan laitteen veteen testattavaksi. He ovat menossa hyvään suuntaan, sanoo Melo.

Aaltoenergian mahdollisuudet ovat valtavat. Useamman aaltovoimateknologian kehittämisessä mukana oleva Fortum arvio kansainvälisen energiajärjestön lukuihin perustuen, että tulevaisuudessa aaltoenergialla voitaisiin tuottaa 10 prosenttia maailman sähköstä. Mutta toistaiseksi kukaan ei ole pystynyt kehittämään laitettaan kaupallisesti kannattavaksi sarjatuotteeksi asti.

Sijoittajat epäröivät ja hallitukset hidastelevat

Wave Enerty Centerin toiminnanjohtaja Ana Brito E Melo

- Olemme nyt ratkaisevassa vaiheessa, ennen kuin voimme puhua kaupallisesta tuotannosta. Tällä hetkellä monet aaltoenergiaan sijoittavat yhtiöt epäröivät, eivätkä hallitukset tee aina tarvittavia päätöksiä. Poliitikoilla on suunnitelmia ja hyviä ajatuksia, mutta he eivät tee oikeita toimenpiteitä edistääkseen aaltoenergiaa, sanoo toiminnanjohtaja Melo.

- Voin veikata, että meillä on kaupallisesti kannattavia aaltovoimapuistoja vuonna 2020 tai 2030, mutta ne ovat vain lukuja. Paljon riippuu siitä, onko meillä oikeita mekanismeja, jotka tukevat kehitystä. Muuten tehtävä on erittäin vaikea.

Kilpailussa useita voittajia

Maailmalla on käynnissä kymmeniä erilaisia hankkeita, joissa tutkitaan erilaisia mahdollisuuksia tuottaa merestä energiaa. Suomesta kisassa on mukana AW-Energyn lisäksi Wello, jonka laitos on suunniteltu avomerelle. Jo pelkästään aalloista voi tuottaa sähköä monella tavalla, ja valtavilla markkinoilla on tilaa.

- En usko, että tässä kisassa tulee olemaan vain yksi voittaja. Mutta meidän tulisi kenties keskittää kehitystä. Kaikki kehitteillä olevan teknologiat voidaan jakaa 3-4 ryhmään. Ehkäpä yhtiöt voisivat jakaa enemmän tietoa keskenään. Jos kehittäjiä olisi vähemmän, rahoitusta voitaisiin keskittää, eikä se hajaantuisi monille eri yrityksille, sanoo Ana Brito E Melo.