Arkeologien löytö Brasiliassa: Keisarin hammasharja ja kuningattaren hammastahnaa

Rio de Janeiron olympialaisten rakennustöissä paljastuu yhä uusia asioita Rion menneisyydestä. Jotkut kertovat hallitsijoista, toiset orjakaupasta.

kulttuuri
Arkeologien löytämä hammasharja.
Arkeologien löytämä hammasharja.Reuters

Brasilialaiset arkeologit ovat löytäneet norsunluisen hammasharjan ja mintun makuista hammastahnaa, jotka eivät kuuluneetkaan kenelle tahansa.

Hammasharjan omisti Brasiliaa 1800-luvun puolivälissä hallinnut keisari Pedro II. Posliinipurkissa löytynyt eurooppalainen hammastahna puolestaan valmistettiin samoihin aikoihin aikaan Portugalin kuningattarelle Maria Pia de Saboialle. Vaikka esineet ovat kuluneita, molemmissa on edelleen luettavissa kaiverrus, jossa mainitaan esineen omistaja.

Esineiden määrä on vaikuttava ja ne ovat yllättävän ehjiä.

Entisen teurastamon tontilta tehtyjä erikoisia löytöjä selittää se, että lähistöllä sijaitsi aikoinaan keisarillinen palatsi. Sen kaatopaikka on nyt arkeologien aarreaitta, kun aluetta kaivetaan Rio de Janeiron metron laajentamiseksi ennen vuoden 2016 olympialaisia.

Arkeologit ja historioitsijat ovat olleet paikalla maaliskuusta alkaen. Kaikkiaan esineitä ja niiden kappaleita on löydetty jo 200 000. Maasta on kaivettu esiin muun muassa kymmeniä ehjiä lasipulloja ja keraamisia pulloja, kolikoita, piippuja sekä kultainen sormus ja solmioneula. Löydöt ovat peräisin 1600–1800-luvuilta.

Kaivauksien johtajan Claudio Prado de Mellon mukaan esineiden määrä on vaikuttava ja ne ovat yllättävän ehjiä.

– Me arkeologit löydämme yleensä paljon särkyneitä palasia, mutta tällä kertaa löydämme kokonaisia esineitä, hän sanoo.

Kaivaukset paljastivat piilotetun orjamenneisyyden

Olympialaisten lähestyessä rakennustyöt kiihtyvät Riossa, ja samalla paljastuu uutta tietoa kaupungin menneisyydestä. Missä kaivinkoneet alkavat rouhia maata, sinne rientävät myös arkeologit ja historioitsijat.

Myös yksi aiemmin päivävaloon nousseista paikoista on Pedro II:n ajalta. Keisarinnan satamalaituri, Cais da Imperatriz, rakennettiin rantautumispaikaksi Pedron morsiamelle, nykyisestä Etelä-Italiasta tulleelle prinsessa Teresa Christinalle. Tänä päivänä rantaan on matkaa satoja metrejä.

Prinsessan laiturista tiedettiin ennakkoon, mutta alta löytyi yllätys, 1800-luvun alussa rakennettu toinen satamalaituri. Juhlalaituri pystytettiin tarkoituksella samalla paikalle menneisyyden jälkien pyyhkimiseksi, tutkijat uskovat.

Valongon laiturille astuneita ei juhlittu: sataman kautta Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan kulki ainakin puoli miljoonaa orjiksi siepattua afrikkalaista. Arkeologit ovat löytäneet kymmeniä tuhansia esineitä, jotka tulokkailta otettiin pois tai jotka he kätkivät rantaan tultuaan.

Joukossa on rannekoruja, kasvien kuiduista kiedottuja sormuksia, afrikkalaisiin uskontoihin liittyviä amuletteja ja posliinikotilon kuoria, joita Afrikassa käytettiin rahana.

Lähteet: AP, Yle Uutiset