Sodankylässä kehitellään uuden sukupolven avaruustutkaa

Sodankylässä toimiva geofysiikan observatorio vahvistaa otettaan kansainvälisessä tutkimuksessa. Oulun yliopiston observatorio on maailmalla edelläkävijä erilaisessa avaruus- ja geofysiikan mittaustekniikassa ja aivan erityisesti tutkaosaamisessa. Parhaillaan kehitellään uuden sukupolven avaruustutkaa, joka joskus korvaa Sodankylän observatorion maamerkkinä olevan suuren lautasantennin.

tiede
Thomas Ulich
Sodankylässä avaruuden ionosfääriin peilaava jättilautanen (halkaisija 32 metriä) poistuu käytöstä, kun uuden sukupolven tutkajärjestelmä valmistuu. Geofysiikan observatorion varajohtaja Thomas Ulich sanoo, että lautasantenni korvautuu lukuisilla pienillä antennitutkilla.Jorma Korhonen / Yle

Observatorion varajohtaja Thomas Ulich kertoo Sodankylässä työskentelevästä kansainvälisestä tutkimusryhmästä, joka suunnittelee uusia tutkajärjestelmiä. Ryhmän kehittämiä laitteita on käytössä eri puolilla maailmaa ja muussakin kuin ionosfääritutkimuksessa.

Ulichin mukaan Sodankylän observatorion tärkein hanke tällä hetkellä on EISCAT 3D-tutkajärjestelmän kehittäminen. Se tulee aikoinaan korvaamaan Sodankylässä nyt käytössä olevan suuren lautasantennin, jonka halkaisija on 32 metriä.

Uusi järjestelmä toimii usealla pienellä sähköisesti ohjattavalla antennilla. EISCAT on eurooppalainen sirontatutkajärjestö, joka tutkii maan lähiavaruutta eli magnetosfääriä ja ionosfääriä polaarialueella. Uuden tutkajärjestelmän kehittämiseen järjestö käyttää 120 miljoonaa euroa.

- Olemme vahvasti mukana tuossa kehitystyössä. Uusi tutka jatkaa 30 vuotta siitä, mihin lautasantenni joskus lopettaa, sanoo Thomas Ulich.

Sodankylän geofysiikan observatorio on 100-vuotias. Tutkimusasemaa juhlitaan ensi viikonvaihteessa. Oulun yliopiston geofysiikan observatorion tiedeyhteisö työllistää 70 henkilöä, joista noin puolet on Sodankylässä.