1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Opettaja: Opiskelijoiden ruotsin taito romahtanut

Kun ruotsin ylioppilaskokeen pakollisuus poistui, taito heikentyi. Yliopistossa kertauskurssit ovat suosittuja.

Kotimaan uutiset

Korkeakouluopiskelijoiden ruotsin kielen taito on heikentynyt selvästi sen jälkeen, kun ylioppilaskirjoitusten ruotsin koe muuttui vapaaehtoiseksi. Moni opiskelija tarvitsee kertausta selvitäkseen pakollisesta virkamiesruotsista.

Ruotsin kieli muuttui ylioppilaskirjoituksissa vapaavalintaiseksi kahdeksan vuotta sitten. Sen jälkeen sekä yliopisto- että ammattikorkeakouluopiskelijoiden ruotsin osaaminen on opettajan mukaan romahtanut.

- Kun ruotsin ylioppilaskokeen pakollisuus poistui, taitotasot ovat laskeneet. Nyt kirjo on suurempi ja on enemmän näitä, jotka tarvitsevat kertausta, sanoo Suomen ruotsinopettajat ry:n puheenjohtaja Liisa Wallenius.

Helsingin yliopistossa ruotsin kielen kertauskursseja on järjestetty jo 20 vuoden ajan. Kursseille on tarvetta myös siksi, että osa yliopisto-opiskelijoista on jättänyt lukion penkin taakseen jo aikaa sitten.

Yliopisto-opettaja Marjatta Banna sanoo, että on opiskelijoita, jotka ajattelevat, etteivät he osaa kieltä riittävän hyvin. Lisäksi ruotsin opiskelusta on saattanut kulua aikaa.

- Jollain saattaa olla opiskelusta 20 vuotta aikaa ja työelämässä on mennyt 15 vuotta. Ja työelämässähän usein kieli on englanti, sanoo Banna.

Helsingin yliopistossa ruotsin kertauskurssit ovat olleet erittäin suosittuja. Kurssit täyttyvät nopeasti eikä kaikille halukkaille ole ryhmissä tilaa. Helsingin yliopiston lisäksi lähes kaikki suomenkieliset yliopistot järjestävät opiskelijoilleen ruotsin kertauskursseja. Kurssien suosio on kasvussa.

Marjatta Bannan mukaan opiskelijat arvioivat usein osaamisensa huonommaksi kuin se todellisuudessa on.

Lue seuraavaksi